Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jedenásťročný chlapec na univerzite!

Nadaný Dominik je pri laboratórnych pokusoch v siedmom nebi.
Nadaný Dominik je pri laboratórnych pokusoch v siedmom nebi. (Zdroj: Nový Čas)

LEVICE - Mimoriadne! Tretiak osemročného Gymnázia Andreja Vrábľa v Leviciach Dominik Štefanko (11) šokuje profesorov i okolie neuveriteľnými vedomosťami z chémie. Tromfne nimi aj oveľa starších gymnazistov a už o rok chce navštevovať prednášky na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave!

„Už ako osem-deväťročný študoval moje a manželove učebnice biochémie z medicíny. Občas nás ako lekárov skúša, aký prípravok by sme použili pri otrave nejakou chemikáliou. S tým, že jeho prvé slová neboli mama, ale radiátor a ventilátor, som sa už zmierila,“ smeje sa mama Judita (38). To, že Dominik v chémii vyniká, potvrdzujú aj profesori. „Ten chlapec je úkaz,“ hovoria o ňom chemici František Limberg a Miroslava Labovská.

Dominik chodí na semináre z chémie s tretiakmi a štvrtákmi klasického gymnázia. Hoci sú najmenej o sedem rokov starší, vo vedomostiach za nimi nezaostáva. Naopak, často ich tromfne! „Taký talent v Dominikovom veku sme tu ešte nemali. Tento školský rok ukončí štvrtácke učivo klasického gymnázia z chémie. Po úspechu na korešpondenčnom seminári z chémie v Bardejove dostal prísľub, že už o rok môže navštevovať prednášky na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. Zároveň bude ďalej chodiť k nám, lebo štúdium na gymnáziu musí dokončiť,“ hovorí riaditeľka Erika Sulinová.

Dominik sa preto zatiaľ oficiálne nemôže stať vysokoškolákom, na to by musel mať podľa zákona ukončenú maturitu. O tom, čím chce byť, už má jasnú predstavu. „Vedcom, ktorý vynájde niečo prevratné,“ vyhlásil rozvážny chlapec, ktorého vzorom je americký jadrový chemik T. G. Seaborg.

Doma robí talentovaný chemik pokusy iba v obývačke. „V kuchyni som nechcel kontaminovať stôl,“ zdôraznil malý génius.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu