Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Úrady naháňajú medveďa, ktorý unikol zo štvormetrovej ohrady: Ukrýva sa v hustých lesoch

Unikajúci medveď Zobraziť galériu (2)
Unikajúci medveď (Zdroj: Province of Trento Press office)

TRIDENT - Lesníci v severotalianskom regióne Trentino sa pokúšajú dolapiť medveďa, ktorý pri úteku prekonal štyri metre vysokú elektrickú ohradu. Úrady povolili jeho odstrel, proti čomu sa zdvihla obrovská vlna nevôle. Svoje rozhodnutie preto mierne poupravili.

Medveď hnedý, označovaný ako M49, bol chytený minulú sobotu po tom, ako zaútočil na hospodárske zvieratá. Umiestnili ho do ohrady s vysokým elektrickým plotom, na druhý deň ale za nevyjasnených okolností utiekol a odvtedy sa ukrýva v hustých lesoch Trentina. 

Miestny guvernér Maurizio Fugatti dal poľovníkom povolenie šelmu odstreliť s odôvodnením, že medveď schopný utiecť cez elektrický plot so 7000 voltami ukázal, že je nebezpečný. Rozkaz však vyvolal nesúhlasnú reakciu medzi ochrancami zvierat a odsúdil ho aj taliansky minister životného prostredia Sergio Costa. Uviedol, že útek M49 z ohrady "nemôže ospravedlniť akciu, ktorá by spôsobila jeho smrť". 

FOTO Úrady naháňajú medveďa,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Province of Trento)

Miestna lesná správa následne nariadenie pozmenila a oznámila, že bude zastrelený len v prípade, že ohrozí ľudí. "Tento medveď sa pokúsil a pravdepodobne pokúsi vstúpiť do nejakého domu. V takom prípade môže vzrásť nebezpečenstvo," povedal jej hovorca Claudio Groff. 

Talianska pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) vo vyhlásení spochybnila, že medveď bol schopný prekonať elektrický plot. Naznačila, že zariadenie zrejme poriadne nefungovalo, pretože medvedi nevedia lietať. Liga pre zákaz lovu (LAC) ocenila medveďa za únik na slobodu, ktorý médiá prirovnáva k vojnovému filmu Veľký útek z roku 1963. 

Krvavý útok medveďa v Karpatoch: Mladíkovi (26) zachránila život táto jedna rada od priateľky

V Alpách sa podľa BBC v roku 2017 odohral prípad, keď šelma človeka skutočne napadla. Vtedy musela byť zastrelená medvedica, ktorá zaútočila na staršieho muža, ktorý venčil psa. M49 je súčsťou programu Life Ursus, ktorý sa od 90. rokov minulého storočia snaží do voľnej prírody Trentina znovu vrátiť medveďov po tom, čo tu boli skôr vyhubení. V súčasnosti ich v tomto regióne žije 50 až 60. 

Viac o téme: MedveďTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu