Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci tvrdia, že konečne našli Noemovu archu: Má sa nachádzať v tejto krajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BAGDAD - Prieskumníci sú presvedčení, že na vrchole irackej hory našli Noemovu archu. Údajne na vrchole objavili skamenené drevené trámy, ktoré ich viedli k ďalšiemu skúmaniu. Tvrdia, že existujú jasné dôkazy o tom, že sa archa nachádza práve na hore Takht-e-Suleiman.

FOTO Archeológovia objavili to, v čo už ani nedúfali: Pred ich očami sa vynára stratené mesto

Výskumníci z Inštitútu biblickej archeológie, vyhľadávania a prieskumu, známom pod anglickou skratkou BASE, našli fragmenty dreva vo výške štyri a pol kilometra. Vzorky vzali do laboratória na analýzu. Tam zistili, že vykazujú známky skameneného dreva.

Okrem toho našli mikroskopický morský život v jednej zo vzoriek horniny, ktorá sa väčšinou nachádza na dne oceánu. „Výskum na mieste, ktoré BASE skúma, má obrovský potenciál,“ uviedol podľa portálu thesun.co.uk inštitút. „Sú to pozostatky Noemovej archy? BASE zatiaľ definitívne neprehlásil, že ide o archu,“ dodáva inštitút.

Podľa vyhlásenia BASE výskumníci nechávajú na verejnosti, aby si z nálezov vyvodili vlastné závery. „Podľa nášho názoru je to minimálne kandidát. Výskum pokračuje,“ prehlásil BASE. Noemova archa je jednou z najväčších biblických záhad.

Vedci sa dokonca snažia nájsť dôkazy o tom, že sa Veľká potopa skutočne stala. Známy príbeh tvrdí, že Boh prikázal Noemovi, aby postavil archu, vďaka ktorej zachráni svoju rodinu a každý druh zvieraťa na Zemi pred Veľkou potopou, ktorú chcel vrhnúť na ľudstvo.

V septembri sa zdalo, že storočná mapa konečne lokalizovala túto archu. Mappa Mundi v katedrále v Hereforde obsahuje viac ako 500 atramentových kresieb vrátane úžasných „dôkazov“ o miestach, kde sa udiali kľúčové udalosti Biblie.

Mappa Mundi

Hereford-Karte.jpg

Obrovské majstrovské dielo je mnohými historikmi považované za jedno z najväčších zachovalých umeleckých diel stredoveku. Noemova archa je zreteľne zobrazená v ľavom dolnom rohu mapy na hranici medzi dnešným Iránom a Arménskom.

To je úzko spojené s teóriou, že trosky zničenej archy boli nájdené na vrchu Ararat vo východnom Turecku. Americký výskumník Paul Esprante bol medzi viac ako 100 vedcami prezentujúcimi na trojdňovom Medzinárodnom sympóziu Mount Ararat a Noemovej archy, ktoré sa venuje odhaleniu, kde sa pozostatky Noemovej archy nachádzajú.

Viac o téme: ObjavNoemova archa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu