Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Archeológovia objavili to, v čo už ani nedúfali: Pred ich očami sa vynára stratené mesto

Tenea
Tenea (Zdroj: SITA/AP/Greek Culture Ministry)

ATÉNY - Grécki archeológovia objavili šperky, desiatky mincí a zvyšky domov v miestach, v ktorých sa podľa nich nachádzalo bohaté antické mesto Tenea. O jeho polohe zatiaľ odborníci vedeli najmä vďaka zmienkam v historických prameňoch. Nálezy sú podľa ministerstva kultúry v Aténach dôkazom o tom, že skutočne existovalo.

Egypt vydal ďalšie tajomstvo: FOTO Archeológovia sa tešia, objav spred 4000 rokov

Hlavné archeologické práce v tejto oblasti na juhu Peloponézskeho polostrova sa začali v roku 2013, počas poslednej série vykopávok sa našlo sedem hrobov z rímskeho a helénskeho obdobia a vôbec prvýkrát zvyšky osídlenia. "Je význačné, že sa na povrch dostali zvyšky mesta, dláždených ulíc, architektonické štruktúry," povedala v utorok agentúre Reuters Eleni Korkaová, ktorá má výskum na starosti.

Podľa Pausania, gréckeho cestovateľa a zemepisca z druhého storočia nášho letopočtu, mohli mesto Tenea založiť vojnoví zajatci z mýtickej Trójske vojny, ktorým Agamemnón, kráľ neďalekých Mykén, niekedy v 12. alebo 13. storočí pred naším letopočtom povolil postaviť si domy.

FOTO Archeológovia objavili to,
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: SITA/AP/Greek Culture Ministry)

Archeológovia našli hlinené, kamenné a mramorové podlahy a zistili, že niektoré múry boli postavené s veľkou starostlivosťou. Objavili tiež 200 vzácnych mincí, čo podľa Korkaovej dokladuje, že mesto bolo veľmi bohaté. V hroboch boli uložené vázy a šperky. V jednom z nich sa nachádzali pozostatky ženy a dieťaťa.

Viac o téme: ArcheológoviaStratené mestoGréckoTenea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu