Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

NASA objavila mysteriózny ľadovec: FOTO geometrickej dokonalosti, odborníci varujú

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: NASA/NASA_ICE)

WASHINGTON - NASA zverejnila fotografiu, ktorá zachytáva pozoruhodný ľadovec. Jedinečné zábery zvláštneho prírodného úkazu pochádzajú z východného pobrežia Antarktického polostrova z blízkosti ľadovej police Larsen C. Fotografie sú výsledkom špeciálnej misie Operation Icebridge, ktorá po prieskume oboch najchladnejších miest našej planéty priniesla alarmujúce výsledky.

Vedci pod ľadovcom v Antarktíde objavili to, o čom tušili už dlho: Ďalšia hrozba pre svet

NASA objavila mysteriózny ľadovec:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA/NASA_ICE)

Zábery NASA, pochádzajúce z misie Operation Icebridge, odhalili približne jeden kilometer dlhý ľadovec, ktorý sa uvoľnil z ľadovej police Larsen C. Jeho dokonale obdĺžnikový tvar na jednej strane síce fascinuje svojou geometrickou presnosťou, ale zároveň poukazuje na alarmujúcu klimatickú situáciu. Misia, ktorá od marca do mája tohto roka mapovala Severný pól, priniesla totiž alarmujúce výsledky.

Toto datovanie údajov z ľadovcov za pomoci špeciálnej leteckej techniky v súčasnosti pokračuje aj nad územím Južného pólu a predbežné výsledky nie sú o nič optimistickejšie. „Zábery z tejto výskumnej misie sú ďalším dôkazom toho, že sa mení celá oblasť Grónskeho ľadového listu, ako aj Antarktického polostrova,“ uviedla podľa portálu thesun.co.uk členka výskumného tímu Kelly Bruntová. „Dáta z oboch kontinentov opisujúce stav ľadovcov vykazujú kritické hodnoty,“ dodala.

Viac o téme: ĽadovecNASAAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu