Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Toto bude prvý turista vo vesmíre: Punker, ktorý zarobil miliardy na móde

Prvý súkromný pasažier bude japonský miliardár Zobraziť galériu (3)
Prvý súkromný pasažier bude japonský miliardár (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Carlson)

LOS ANGELES - Štyridsaťdvaročný japonský miliardár Jusaku Maezawa sa stane prvým vesmírnym turistom, ktorý sa vydá na obežnú dráhu okolo Mesiaca. V pondelok to oznámila spoločnosť SpaceX, ktorá súkromný let organizuje.

Bývalý bubeník punkovej kapely Switch Style Maezawa začal s podnikaním koncom 90. rokov, kedy si po návrate z ciest po USA založil v Japonsku spoločnosť predávajúcu CD nazvanú Štart Today. Základom firmy sa stala zbierka hudobných nosičov, ktoré si Maezawa kúpil v Spojených štátoch. Štart Today je teraz materskou firmou internetového obchodu s oblečením Zozotown, Jusaka založil v roku 2004. Tržby Zozotownu predstavovali v uplynulom fiškálnom roku v prepočte 890 miliónov dolárov. Podľa magazínu Forbes je Maezawa 18. najbohatším Japoncom, jeho majetok sa odhaduje na necelé tri miliardy dolárov. 

FOTO Toto bude prvý
Zobraziť galériu (3)

Maezawa je tiež presláveným milovníkom a zberateľom obrazov. Vlani napríklad kúpil v aukcii za rekordných 110,5 milióna dolárov obraz amerického umelca Jean-Michel Basquiat. Nepomenovaný obraz namaľoval Basquiat v roku 1982 a zobrazuje tvár v tvare lebky. Zaplatená suma bola nielen najvyššou cenou, aká bola doteraz zaplatená za dielo Basquiat, ale aj najvyššou cenou, aká kedy zatiaľ bola zaplatená za obraz niektorého z amerických umelcov. Predchádzajúci rekord za takisto "nepomenovaný" obraz od Basquiat predstavoval 57,3 milióna dolárov a aj tento obraz kúpil Maezawa, ktorý vlastní diela aj ďalších velikánov, ako sú Pablo Picasso, Roy Lichtenstein alebo Andy Warhol.

Maezawa plánuje vybudovať aj umelecké múzeum, do ktorého by umiestnil svoju zbierku umeleckých diel. V roku 2012 založil v Tokiu nadáciu, ktorá podporuje mladých umelcov. Rozvedený otec jedného dieťaťa Maezawa sa narodil 22. novembra 1975 v meste Kamagaja v prefektúre Čiba, v ktorej rovnomennej metropole teraz žije. 

FOTO Toto bude prvý
Zobraziť galériu (3)

V pondelok oznámil šéf americkej spoločnosť SpaceX Elon Musk, že sa Maezawa stane prvým vesmírnym turistom, ktorý sa vydá na obežnú dráhu okolo Mesiaca. Cesta by sa mala uskutočniť v roku 2023 a má ju umožniť úplne nová, mohutná a opätovne využiteľná raketa BFR (Big Falcon Rocket), s ktorou chce SpaceX kolonizovať aj Mars a na ktorej konštrukcii zatiaľ firma pracuje. V rámci projektu #DearMoon Maezawa so sebou k Mesiacu vezme pre inšpiráciu šesť až osem umelcov.

Viac o téme: Vesmírny turistaElon MuskSpaceX MoonJusako Maezawa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu