Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Manžela poslala, aby spravil pivnicu na zemiaky: Skončil po 23 rokoch, VIDEO podzemnej nádhery

Tunel pod Tosjiným domom Zobraziť galériu (4)
Tunel pod Tosjiným domom (Zdroj: youtube/afp)

ARINDŽ - Keď Tosja Garibjanová požiadala manžela, aby urobil pivnicu na uskladnenie zemiakov, vôbec jej nenapadlo, že postaví labyrint, ktorý sa stane jednou z hlavných turistických atrakcií v Arménsku.

Bludisko galérií a schodísk je nekonečné: jej manžel Levon Arakeljan pod svojím domom v dedine Arindž neďaleko Jerevanu hĺbil sieť pivníc a tunelov viac ako 23 rokov. "Akonáhle začal pracovať, nebolo možné ho zastaviť," hovorí jeho manželka. Levon každý deň pracoval vyše 18 hodín; urobil si len malú prestávku a hneď sa zase rýchlo vracal do svojho labyrintu. "Veľa som sa s ním hádala, ale bol tým posadnutý," spomína Tosja. "Nikdy si nekreslil žiadne plány. Často nám hovoril, že vo sne vždy vidí, čo má ďalej robiť," hovorí a dodáva, že Levon bol presvedčený, že ho riadi samo nebo. Levon v hĺbke viac ako 21 metrov vyhĺbil labyrint o 280 metroch štvorcových, bez strojov a len s ručnými nástrojmi. Vo vedrách vynášal zeminu a kamene v množstve, ktoré zodpovedá 600 plných nákladných vozňov, uisťuje Tosja. 

Manžela poslala, aby spravil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/afp)

Prvú vrstvu podzemia tvorili čierne čadičové kamene, ale Levon sa čoskoro dostal ku kriedovej vrstve, ktorá bola pórovitejšia a hĺbila sa ľahšie. V roku 2008, kedy sa oba konce posledného tunela spojili, zomrel Levon vo veku 76 rokov. Ovdovelá Tosja sa rozhodla podivuhodné dedičstvo po manželovi zhodnotiť. Do Arindže prichádzajú turisti z celého sveta a obdivujú labyrint. V niektoré dni prichádzajú až k domčeku autobusy plné turistov. 

Manžela poslala, aby spravil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tosja ich sprevádza chladnými a tichými galériami a turisti obdivujú ich výzdobu, lebo Levon sály vybavil vázami z pálenej hliny a na stene vytesal dekoratívne obrazce pripomínajúce motívy z arménskych kostolov. Svit sviečok rozmiestnených po trase, kadiaľ turisti prechádzajú, dodáva návšteve zvláštne čaro. "Na tomto obdivuhodnom mieste si uvedomíme, kam až dosiahnu fyzické a duchovné schopnosti človeka," vyhlasuje dvadsaťdeväťročná Milad z Iránu. Aby Tosja vzdala česť práci svojho manžela, založila desať rokov po jeho smrti na jeho počesť malé múzeum. To sa nachádza uprostred dediny a ukazuje, ako Levon labyrint budoval a čo k tomu používal. 

Manžela poslala, aby spravil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/afp)

Tosja tiež predáva hrnčeky, tričká a zástery s podobizňou svojho manžela, ktorého posadnutosť sa stala pre niektorých Arménov a turistov symbolom. Štyridsaťštyriročná Levonova dcéra Araksja spomína na svoje detstvo s otcom, ktorý bol vo dne v noci zaujatý svojím projektom. "Moje prvé spomienky z detstva, to sú ohlušujúce údery kladiva pochádzajúce od môjho otca, ktorý pracoval aj v noci," hovorí.

Viac o téme: LabyrintArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu