Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Leonardo Da Vinci si nad týmto fenoménom vylámal zuby: Teraz sa ho konečne podarilo vysvetliť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Trin Tragula everyday physics)

CAMBRIDGE - Jav s názvom hydraulický skok prvýkrát zaznamenal Leonardo Da Vinci ešte v roku 1500. Dnes sa ho konečne podarilo úplne vysvetliť. Vedci zistili, že za fenomén nemôže gravitácia, ale povrchové napätie a viskóza vody. Pochopenie tohto javu by mohlo eliminovať použitie priemyselných vôd.

Pri používaní umývadla ste si mohli všimnúť, že sa voda po dopade z kohútika na umývadlo rozprskne a vytvorí tak vyvýšený okrúhly okraj. Tento jav sa nazýva hydraulický skok a keď ho prvýkrát zdokumentoval Leonardo Da Vinci, domnieval sa, že za všetkým stojí obyčajná gravitácia. Autor štúdie a zároveň vysokoškolský profesor Univerzity v Cambridge, Rajesh Bhagat, ale toto tvrdenie v odbornom magazíne Journal of Fluid Mechanics rázne vyvrátil. Podľa neho je hydraulický skok spôsobený povrchovým napätím vody a viskózou vody. Svoje tvrdenie dokázal dvomi spôsobmi. Najskôr spustil vodné trysky smerom hore a bokom od rovných plôch, na ktorých sa objavili rovnaké kruhové vzory ako v prípade, keď voda steká v bežnom uhle priamo dole na umývadlo. Potom upravil povrchové napätie a viskózu a úspešne predpovedal veľkosť hydraulických skokov bez ohľadu na smer trysky. 

Leonardo Da Vinci si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

"Jeho experimenty a teórie dokazujú, že povrchové napätie kvapaliny je kľúčom hydraulického skoku. Tento fakt sa doposiaľ nikdy nezistil, hoci už pred mnohými stáročiami sa týmto problémom zaoberal Da Vinci a iní experti," uviedol spoluautor výskumu Paul Linden. Toto zistenie podľa neho predstavuje pozoruhodný úspech v chápaní dynamiky tenkých kvapalných vrstiev.

Zatiaľ čo sú hydraulické skoky v domácnosti neškodné, stávajú sa problematické v hlbších vodách. Tam vytvárajú silné vlny, víry a turbulencie. Niektoré priemyselné odvetvia už používajú hydraulické skoky na odvádzanie vodnej energie, čo pomáha držať veľké vodné systémy pod kontrolou. "Vedieť, ako manipulovať s hranicou hydraulického skoku, je veľmi dôležité a teraz s touto teóriou môžeme hranice ďalej rozširovať," vysvetlil Bhagat. Pochopenie tohto procesu by mohlo výrazne eliminovať používanie priemyselných vôd.

Viac o téme: Leonardo da vinciHydraulický skok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu