Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tridsiatnička roky ignorovala symptómy, ktoré navždy zmenili jej život: Neurobte tú istú chybu!

Ashley podcenila príznaky Zobraziť galériu (3)
Ashley podcenila príznaky (Zdroj: Facebook)

SYDNEY - Tridsiatnička sa snaží spomenúť si na to, kedy sa u nej po prvý raz prejavilo ochorenie, ktoré jej definitívne zmenilo život. Hovorí iba o nejasných príznakoch, z ktorých mnohé sprevádzajú každodenné fungovanie každého z nás. Potláčame ich a myslíme si, že o nič nejde.

Austrálčanka Ashley Kalagian Bluntová spomína na to, kedy sa u nej začalo prejavovať ochorenie, ktoré jej úplne narušilo každodenný rytmus. "Pamätám si, že som bývala veľmi unavená. Cvičila som, dávala som si pozor na stravu, ale nijako to nepomáhalo," hovorí. Raz mesačne vraj mala pocit, že na ňu lezie chrípka, ale príznaky sa po pár hodinách vytratili a ona si vždy myslela, že ide iba o zbytočný poplach. Časom ju začalo bolievať aj hrdlo, ale ako to prišlo, tak to aj odišlo. Vlani ale musela zostať v posteli celé dva týždne, pretože sa nemohla ani pohnúť.

Hneď, ako sa Ashleyin stav zlepšil, venovala sa svojim každodenným povinnostiam. Symptómy ale boli čoraz silnejšie, a tak nakoniec predsa len vyhľadala lekára. Vyšetrenia neodhalili nič podozrivé, mladá žena bola úplne zdravá. Potom ale Bluntová začala trpieť intoleranciou na alkohol. Už po jednom poháriku bola úplne hotová. V auguste 2017 sa zrútila úplne a skončila v nemocnici. Odvtedy je schopná pracovať iba dva dni v týždni.  

Tridsiatnička roky ignorovala symptómy,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Po šiestich mesiacoch testovania celého tela vrátane vyšetrenia mozgu bol pacientke diagnostikovaný syndróm post-infekčnej únavy, čiže typ chronickej únavy. Psychológ Blake Hamilton si je istý tým, že už pred dvomi rokmi telo ženy signalizovalo nástup tohto ochorenia, ktoré sa vtedy prejavovalo ako nastupujúca chrípka. "Hoci pacientka pociťovala tieto príznaky iba raz mesačne, bol to signál, že treba v živote niečo zmeniť," hovorí odborník a naráža tak na podceňovanie symptómov, ktoré potláča zrejme väčšina z nás. Podľa Hamiltona je najhoršie to, keď si ľudia na seba naberú príliš veľa povinností napriek tomu, že sa často cítia unavení. Telo síce dokáže únavu nejaký čas potláčať, ale neskôr ich to prevalcuje.

Tridsiatnička roky ignorovala symptómy,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Za prvý varovný signál psychológ označuje neprimeranú únavu z vecí, ktoré patria do každodennej rutiny a nikdy predtým sme s ich zvládaním nemali problém. "Ak vo vás vyvolajú neznesiteľný pocit únavy nákupy cestou z práce a inokedy ste nič také nepociťovali, nepodceňujte to. Ďalším príznakom je ranná únava. Ak vstávate vyčerpaný a máte pocit, že v noci ste si neoddýchli, je najvyšší čas niečo zmeniť."

Hoci aj naďalej všetko zvládate, stačí potom, ak vás zasiahne bežný vírus, vaše telo to nevydrží a jednoducho prestane fungovať. Pri neutíchajúcej únave je potrebné vždy vyhľadať lekára. Nemusí síce okamžite zistiť diagnózu, ale vždy je lepšie aspoň začať s vyšetreniami, ako neurobiť v tomto smere absolútne nič. A ak sa zaradíte medzi nešťastlivcov, ako je Ashley a bude vám diagnostikovaný únavový syndróm, tak nečakajte, že to vyrieši zázračná pilulka. Všetko budete musieť zvládať pomocou špeciálnych techník, disciplíny a hlavne pomocou zmeny svojho správania.

Viac o téme: Chronická únava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu