Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dvojici sa podarilo to, čo nikomu predtým: 100 metrov pred cieľom zdolali najväčšiu nástrahu

Hillary (vľavo) a Norgay po výstupe Zobraziť galériu (3)
Hillary (vľavo) a Norgay po výstupe (Zdroj: TASR/AP)

MOUNT EVEREST - Prvé pokusy o zdolanie najvyššej hory sveta Mount Everestu v Himalájach na hranici Nepálu, Číny a Tibetu sa datujú do 20. rokov minulého storočia. Vrchol 8848 metrov vysokej hory prvýkrát úspešne dobyli až Novozélanďan Edmund Hillary a nepálsky šerpa Tenzing Norgay, a to presne pred 65 rokmi, 29. mája 1953.

Vtedy tridsaťtriročný Hillary a o šesť rokov starší Norgay boli členmi početnej britskej expedície pod vedením Johna Hunta. Tri dni po neúspešnom pokuse prvého vybraného páru spoločne prekonali všetky nástrahy výstupu vrátane ľadopádu Khumbu či dvanásť metrov vysokého stĺpu ľadu necelých sto metrov pred cieľom a o pol dvanástej miestneho času dobyli vrchol Mount Everestu. Na ňom spravil Edmund niekoľko fotografií, ktoré v nasledujúcich dňoch obleteli celý svet. 

Zľava: Hillary, Hunt a Norgay
Zobraziť galériu (3)
Zľava: Hillary, Hunt a Norgay  (Zdroj: TASR/AP)

Nasledoval zostup, triumfálne uvítanie v základnom tábore a ešte triumfálnejší návrat do Británie. Kráľovná Alžbeta II. promptne pasovala Hillaryho na rytiera britského impéria a z dovtedy relatívne neznámeho včelára sa stala celosvetovo uznávaná osobnosť. Tou zostal sir Hillary až do svojej smrti v januári 2008 (Norgay zomrel v roku 1986). 

Hillary ako 84-ročný
Zobraziť galériu (3)
Hillary ako 84-ročný  (Zdroj: TASR/AP)

Prvou úspešnou ženou na vrchole Everestu sa stala Japonka Junko Tabeiová v roku 1975. Medzitým v roku 1978 vystúpili na kráľovskú horu bez použitia kyslíkového prístroja Talian Reinhold Messner s Rakúšanom Peterom Habelarom. O dva roky neskôr uskutočnil legendárny Messner prvý sólový výstup. Podľa himalájskej databázy, ktorá sleduje výstupy horolezcov, doposiaľ najvyššiu horu sveta zdolalo vyše 800 horolezcov a takmer 300 horolezcov pri svojom pokuse zahynulo. 

Viac o téme: Mount everestEdmund hillary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu