Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NASA vyslala k Marsu sondu InSight: Pozrie sa do jadra červenej planéty

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Bill Ingalls/NASA via AP)

MYS CANAVERAL - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v sobotu vyslal k Marsu sondu InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), ktorej cieľom je preskúmať vnútro červenej planéty. Do vesmíru ju vyniesla raketa Atlas V, ktorá vyštartovala z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii o 4:05 miestneho času (13:05 SELČ). Je to pritom prvá medziplanetárna misia, ktorá kedy vyštartovala zo západného pobrežia USA.

Cesta InSight na Mars by mala trvať šesť mesiacov. Ak cesta prebehne v poriadku, sonda sa spustí 26. novembra na planétu s pomocou padáka a motorov. Pristáť by mala v rovníkovej oblasti Marsu, o ktorej sa predpokladá, že sa tam nenachádzajú veľké a pre misiu potenciálne nebezpečné skaly. Po pristátí by InSight mala s pomocou mechanického ramena rozložiť vedecké prístroje na povrchu planéty vrátane špeciálne vyvinutého seizmometra.

NASA vyslala k Marsu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Bill Ingalls/NASA via AP)

Cieľom misie InSight je pochopiť procesy, ktoré formovali kamenné planéty vnútornej časti slnečnej sústavy, medzi ktoré patrí aj Zem, a zároveň zaznamenávať seizmologickú aktivitu Marsu. S pomocou geofyzických prístrojov bude v takmer päť metrovej hĺbke pod povrchom zaznamenávať vnútornú teplotu planéty a na povrchu zase špeciálnym seizmometrom spomínanú seizmologickú aktivitu. "Táto misia preskúma vnútro ďalšej terestriálnej planéty a poskytne nám predstavu o tom aké veľké je jej jadro, plášť a kôra a dá nám schopnosť porovnať to so Zemou. Toto má základný význam pre pochopenie pôvodu našej slnečnej sústavy a ako sa stala tým, čím je dnes," vyjadril sa vedec Jim Green z NASA. Podľa vedcov by v priebehu dvoch pozemských rokov, alebo jedného roku na Marse, mali tri hlavné experimenty misie InSight poskytnúť ozajstný 3D obraz planéty.

NASA vyslala k Marsu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Bill Ingalls/NASA via AP)

Spolu so sondou vyniesla raketa do vesmíru aj dva malé satelity, takzvané CubeSats, ktoré poputujú s InSight až k Marsu. Satelity sú navrhnuté na testovanie nových komunikačných a navigačných spôsobilostí budúcich misií a môžu poskytnúť informácie v reálnom čase pri vstupe sondy do atmosféry Marsu, jej zostupe a pristátí. Je to prvý test technológie CubeSat v hlbokom vesmíre.

NASA vyslala k Marsu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Bill Ingalls/NASA via AP)

Sonda InSight mala do vesmíru vyletieť už v marci 2016. Pre problémy so seizmometrom, ktorý vyvinuli vo Francúzsku, však jej vyslanie museli odložiť. Na misii InSight sa okrem USA a Francúzska podieľali vedci aj z Nemecka a ďalších európskych krajín.

Viac o téme: VesmírSondaMarsInSight
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu