Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hitlerova dávna milenka na FOTO: Do tejto devy sa diktátor zamiloval počas vojny

Adolf Hitler Zobraziť galériu (3)
Adolf Hitler (Zdroj: TASR AP)

NORIMBERG - Maľbu, na ktorej nacistický diktátor Adolf Hitler zachytil svoju dávnu francúzsku milenku, vydražia budúci týždeň v nemeckom Norimbergu. S odkazom na tamojšiu aukčnú sieň Weidler o tom informovala agentúra Reuters. Vyvolávacia cena portrétu je 60-tisíc eur.

VIDEO Koniec slobôd v Nemecku: Požiar odštartoval vzostup Hitlera, založili ho nacisti?

Olejomaľba na jutovom plátne s rozmermi 63x48 centimetrov je podpísaná A. Hitler, 1916. Zobrazuje Charlottu Lobjoieovú, s ktorou sa Hitler zblížil, keď počas prvej svetovej vojny slúžil vo Francúzsku. Tvrdil to aspoň zosnulý odborník Werner Maser, ktorý o Hitlerovi napísal niekoľko kníh, a na ktorého sa sieň odvoláva.

Lobjoieová je spodobnená vo vidieckom prostredí ako mladá žena s rozpustenou červenou šatkou a vidlami. Na sebe má roztvorenú svetlú košeľu poodhaľujúcu jej prsia.

Hitlerova dávna milenka na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: auktionshausweidler.de)

Poškodené dielo nazvané Portrét dievčaťa kúpili okolo roku 1967 flámski priemyselníci a podľa dokumentov siene sa vystavovalo v galériách v Japonsku.

Sieň Weidler sa na Hitlerove maľby špecializuje a dražila ich už niekoľkokrát. V roku 2015 našla kupca aj pre Hitlerov obraz s názvom Prag im Nebel (Praha v hmle). V minulosti sa ale často stávalo, že sa na trhu predávali aj falzifikáty.

Hitlerova dávna milenka na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: auktionshausweidler.de)

Hitler sa neúspešne hlásil na Akadémiu výtvarných umení a v 20. rokoch minulého storočia kreslil pre zárobok. V roku 1933 sa v Nemecku chopil moci a o šesť rokov neskôr rozpútal druhú svetovú vojnu, ktorá si podľa najčastejších odhadov vyžiadala približne 60 miliónov obetí. V predvečer konca najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva 30. apríla 1945 spáchal v Berlíne samovraždu spolu so svojou čerstvou novomanželkou Evou Braunovou.

Viac o téme: ObrazMilenkaAukciaAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu