Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výskumníci vyvŕtali dieru do najväčšieho ľadovca na svete: Z toho, čo objavili, sú v šoku

Ross ice shelf je hrubý niekoľko sto metrov Zobraziť galériu (2)
Ross ice shelf je hrubý niekoľko sto metrov (Zdroj: youtube/Ice Shelf Vibrations)

ANTARKTÍDA - Ross Ice Shelf v Antarktíde je najväčším plávajúcim kusom ľadu na svete a zároveň dokonalým miestom na vykonávanie vedeckého výskumu. Experti sa preto rozhodli pomocou horúcej vody vyvŕtať do ľadového kolosu dieru. Výsledok experimentu ich nesmierne prekvapil.

Od decembra minulého roka až do januára 2018 vedci vŕtali do ľadovca diery. Chceli potvrdiť domnienku spomenutú v National Geographic o tom, že spodok tohto ľadovca sa netopí na rozdiel od ostatných ľadovcov podrobených rovnakému výskumu. A najnovšie výsledky naozaj potvrdzujú, že ľadová základňa Rock Ice Shelf je skutočne stabilnejšia než u iných plávajúcich kusov ľadovcov. Pri vŕtaní horúcou vodou totiž predpokladali, že diera po vrte bude hladká v dôsledku topenia čiastočiek ľadovca. V skutočnosti sa však na stenách vrtu vytvorili zubaté kryštáliky, čo identifikuje okamžité zmrazenie narušených častí ľadovca namiesto očakávaného topenia.

Výskumníci vyvŕtali dieru do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/national geographic)

Ak morská voda pravidelne zamrzne na spodku plávajúceho ľadovca, dôjde k ochrane ľadovej štruktúry a predíde sa tak postupnému topeniu ľadu. Namiesto otepľovania a rozmrazovania na kontinente členovia výskumného tímu British Anarctic Science zdôrazňujú, že "Arktický polostrov a veľká časť Západnej Antarktídy svoj ľadový povrch výrazne zväčšili v druhej polovici 20. storočia" v porovnaní s ostatnými oblasťami, kde teploty zostali stabilné v priebehu niekoľkých desaťročí. To je naozaj prekvapivý záver výskumu, s ktorým vedci nerátali. 

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaRoss ice shelf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu