Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rodák zo Slovenska vytvoril vychýrenú delikatesu: Milujú ju na celom svete, aj Sharon Stone

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ŽELIEZOVCE - Pred 175 rokmi dňa 8. februára 1843 sa narodil v Želiezovciach kuchár a hotelier Eduard Sacher, ktorý vylepšil recept svojho otca na známu Sacherovu tortu a založil sieť značkových hotelov Sacher. Vychýrená delikatesa, obliata horkou čokoládovou polevou a naplnená marhuľovou marmeládou, sa radí medzi najznámejšie vyhľadávané viedenské dezerty.

Základ noblesnej kulinárskej špeciality vytvoril Franz Sacher v roku 1832 na dvore kniežaťa Klementa Václava Metternicha. Ten nariadil šéfkuchárovi, aby pripravil niečo špeciálne pre jeho významných hostí. Šéfkuchár bol v tom čase práve chorý, a tak ho zaskočil vtedy len 16-ročný mladý učeň Franz Sacher. Využil príležitosť a pripravil tortu podľa nového, vlastného receptu. 

Historické udalosti priviedli cukrára z Viedne do Želiezoviec. Gróf Ján Karol Esterházy si dal v 18. storočí v Želiezovciach postaviť letné sídlo. V roku 1834 však zomrel a správu majetku prebrala grófova manželka Rozina, rodená Festetichová. Jej snahou bolo prizvať si najlepších odborníkov zo sveta do svojho sídla. Medzi nimi bol i zručný cukrársky majster Franz, ktorý ponuku grófky prijal a pricestoval s manželkou Rózi Veiningerovou z Viedne na územie dnešného Slovenska.

Sacherová torta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Do rodiny cukrára sa narodil syn Eduard. Dokladá to historický matričný záznam, ktorý uchováva Štátny archív v Ivanke pri Nitre. Podľa neho sa "Edvárd Sacher narodil 8. februára 1843 v Zelizi a je legitímnym dieťaťom pánskeho kuchára Ferencza Sachera a Rózi Veininger". Syn cukrárskeho majstra pokračoval v otcových šľapajach a dokonca recept na sladké pokušenie vylepšil. Pridal prvotriednu horkú čokoládovú polevu a na zvýraznenie chuti tortu naplnil marhuľovou marmeládou.

Potomok slávneho cukrára bol kuchárom a neskôr aj mimoriadne úspešným podnikateľom. V roku 1876 sa stal Eduard Sacher aj zakladateľom reštaurácie a Hotela Sacher. Označenie Originálna Sacherova torta (Original Sacher-Torte) bolo registrované viedenským Hotelom Sacher ako firemné označenie. Receptúru prísne stráži hotelový trezor. Šikovný podnikateľ preslávil nielen zákusok vo svete, ale dokonca rozšíril sieť luxusných Sacher-hotelov od amerického San Francisca po japonské Tokio. V hotelových kaviarňach sa Sacherova torta podáva dodnes spolu s kávou.

Rodák zo Slovenska vytvoril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V súčasnosti sa delikátne dezerty vyvážajú do celého sveta. Na prvom mieste rebríčka fanúšikov Sacherovej torty je podľa štatistík Nemecko. Nasledujú Spojené štáty americké, Taliansko a Švajčiarsko. Zákusok, ktorý vydrží aj niekoľko týždňov, sa vyrába v rôznych tvaroch a veľkostiach. Medzi milovníkov Sacherovej torty patria aj prominentné herečky Sharon Stonová a Liz Hurleyová. Dokonca i emeritný pápež si z času na čas dopraje túto sladkú neodolateľnú pochúťku, ktorú vytvorili šikovné ruky cukrárskych majstrov. Eduarda Sachera spomína kniha Rakúšana Dietmara Griesera Der Onkel aus Pressburg (Strýko z Bratislavy), ktorá sa stala v Rakúsku bestsellerom a v slovenskom preklade sa predáva od roku 2010.

Viac o téme: DezertSacherSacherova torta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu