Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rieka sa sfarbila do červena, obyvatelia sa boja najhoršieho: VIDEO nezvyčajného úkazu

Nikto zatiaľ nepozná pôvod zafarbenia Zobraziť galériu (3)
Nikto zatiaľ nepozná pôvod zafarbenia (Zdroj: youtube/Anna Liesowska)

ŤUMEŇ - Na červeno sfarbená rieka Molčanka v úseku medzi osadou Novotarmanskij a dedinou Molčanovo neďaleko sibírskeho mesta Ťumeň znepokojuje nielen miestnych obyvateľov, ale aj expertov, ktorí márne pátrajú po príčine tohto jedinečného úkazu.

Červené zafarbenie topiaceho sa ľadu spôsobilo, že voda v sibírskej rieke Molčanka je priam krvavá a ani po niekoľkých dňoch sa situácia nezmenila. "Zdroj kontaminácie sme zatiaľ nezistili, pracujeme na tom. Vzorky už boli odobraté, teraz čakáme na výsledky. Mali by sme ich mať do konca týždňa," uviedol vedúci regionálneho oddelenia vodných zdrojov a ekológie Alexander Rein pre denník Siberian Times. 

Rieka sa sfarbila do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Anna Liesowska)

Miestni obyvatelia sú však nespokojní s pomalým zisťovaním príčiny neprirodzeného zafarbenia. Okolo zdroja znečistenia panuje veľa dohadov a najčastejšie ho ľudia spájajú s únikom chemikálií z niektorej z okolitých skládok.

Rieka sa sfarbila do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Anna Liesowska)

"Tím odborníkov skúmajúcich túto oblasť doteraz nepotvrdil, že príčinou je unikanie chemických látok," vyjadrila sa regionálna hovorkyňa Irina Mitevová. Experti zatiaľ pripúšťajú aj možnosť, že červené zafarbenie mohol spôsobiť vysoký obsah železa v pôde a príčinou nemusí byť iba chemické znečistenie.

Viac o téme: RuskoRiekaSibírČervené zafarbenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu