Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obyvatelia zúria: V meste neďaleko Slovenska majú turistov plné zuby, hororové zážitky

Budapešť Zobraziť galériu (5)
Budapešť (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - "V noci sa od hudby chvejú steny a ráno musím často čistiť auto od zvratkov," hovorí Dora Garaiová. Budapešť je novou mekkou flámujících turistov, ale miestne obyvateľstvo už má dosť všetkého, čo z takej turistiky vyplýva, píše agentúra AFP.

VIDEO Agentúra ponúka dovolenku plnú sexu: Štyri dni orgií, ľudia sú pobúrení

Maďarská metropola sa vďaka každodenným nízkonákladovým letom, pintám piva v prepočte za 1,5 eur a ubytovanie za necelých 32 eur stala novým svätostánkom flamendrov z celej Európy, ktorí sa tu v zime – v lete bavia za pár eur.

V srdci metropoly sa bývalá židovská štvrť zmenila v neuralgický bod všetkých výstrelkov. Na necelých dvoch kilometroch štvorcových tu je sústredených takmer 800 barov, nočných podnikov a reštaurácií. Polovica z nich ešte pred piatimi rokmi neexistovala.

Podľa Garaiovej, mladej obchodníčky, ktorá vždy žila v tejto štvrti s krásnymi budovami z 19. storočia, je táto zmena, ešte horšia ako v Barcelone a Amsterdame, neznesiteľná.

Okrem hluku, zvratkov, močenia a odpadkov sú všednou súčasťou štvrte drogoví díleri a prostitútky.

Obyvatelia zúria: V meste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Nechcem na takom mieste vychovávať svoje deti," zdôrazňuje mladá žena, ktorá predsedá združeniu miestnych obyvateľov, ktorí sú touto situáciou pobúrení. "Jednajú s nami ako s pesimistami, ale my sme len normálni ľudia, ktorí chcú v noci spať," vysvetľuje.

Vo štvrti susediacej so synagógou stále býva najmenej 15-tisíc osôb. Ale 18 percent z nich sa chce presťahovať kvôli rušeniu nočného pokoja, uvádza sa v štúdii budapeštianskej Korvínovej univerzity.

Počet turistov v Budapešti sa za ostatných osem rokov takmer zdvojnásobil a vlani dosiahol 3,5 milióna. A záujmy návštevníkov, ktorých kedysi priťahovalo kúzlo Paríža strednej Európy, sa zásadne zmenili. Podľa Melanie Smithovej z Korvínovej univerzity sú dnes hlavnými dôvodmi cesty do Budapešti lacný alkohol a možnosť flámovať.

Obyvatelia zúria: V meste
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nočný život štvrte, kde predtým bolo len niekoľko barov v polorozpadnutých budovách, nabral na neuveriteľných obrátkach: niektoré zariadenia pojmú až 2000 osôb.

Sprievodca vybavený megafónom smeruje v noci skupinu turistov do jedného nočného podniku. "Ste pripravení to roztočiť?" kričí a potom vysvetľuje, že sa nespokojní starousadlíci musia presťahovať.

Garaiová a jej združenie, ktoré má vyše 1000 členov, majú iný názor. "Mnoho ľudí býva v sociálnych bytoch a nemôžu sa tak jednoducho odsťahovať. A navyše, to sa máme sťahovať len preto, že sem niekto na pár dní príde vyvádzať?" hovorí.

Prostredníctvom internetových portálov sa tiež šíri prenajímanie bytov, a tak rozjarení turisti rušia miestnych. "Raz v noci hľadal jeden Angličan svoj byt a zvonil pri všetkých dverách," sťažuje sa jeden z obyvateľov.

Garaiová a jej združenie sa snažia dosiahnuť, aby radnica vytvorila zónu ďaleko od rezidenčných štvrtí, kde budú môcť turisti bez zábran oslavovať. Tiež chcú, aby bary museli zatvárať o polnoci, zatiaľ čo dnes môžu mať otvorené až do šiestej do rána.

Vlaková stanica Keleti, Budapešť,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikimedia, Markv)

Takéto opatrenie by však znamenalo podstatné zníženie zisku, súdi Ábel Zsendovits, majiteľ baru Szimpla Kert. "Situácia v uliciach sa skutočne stala neznesiteľná, avšak pokuty za priestupky, viac policajtov, čistenie od zvratkov a verejné toalety by ju mohli zlepšiť," usudzuje.

Radnica tejto štvrte tiež uvažuje o možnosti usporiadať referendum o zatváracích hodinách podnikov.

Vzhľadom na "prepletenie biznisu a politiky" Smithová pochybuje, že bude takéto opatrenie schválené. Tým skôr, že rastúci počet opustených bytov v štvrti odkupujú investori, aby z nich urobili zábavné podniky pre turistov.

Viac o téme: TuristiBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu