Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Desiatky áut prechádzali cez most, keď prišiel šok: Náhle zrútenie zabilo 46 ľudí

Z mosta ostali len trosky, v ktorých zahynuli desiatky ľudí Zobraziť galériu (2)
Z mosta ostali len trosky, v ktorých zahynuli desiatky ľudí (Zdroj: Youtube/ WCPO.com | 9 On Your Side)

WASHINGTON - 64 ľudských životov si vyžiadalo 15. decembra 1967 zrútenie mostu Silver Bridge v mestečku Point Pleasant v Západnej Virgínii v USA. Na moste cez rieku Ohio, ktorý spojoval dve mestá, bolo v čase incidentu 37 áut, pričom 31 z nich spadlo do rieky. Zrútením mostu bola taktiež narušená významná dopravná tepna - diaľnica US 35. Neskôr bol na mieste postavený nový most pomenovaný Silver Memorial Bridge.

Visutý most Silver Bridge bol postavený v roku 1928. Bol dlhý 528 metrov a široký takmer 12 metrov. Pravidelne ho kontrolovali. Pre konštrukciu jeho visutého systému boli namiesto oceľových lán použité vtedy nové metódy oceľových prútov spojených za sebou do reťaze. 

VIDEO Desiatky áut prechádzali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/bobby dunn)

Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že príčinou bolo narušenie konštrukcie - jedno z ôk závesnej konštrukcie prasklo. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že skryté poškodenie nebolo vtedajšími prostriedkami možné odhaliť a príčinou bola najskôr kombinácia viac faktorov. Nešťastie viedlo ku skvalitneniu kontrol mostov a sprísneniu noriem pre ich výstavbu nielen v Spojených štátoch, ale aj v mnohých krajinách sveta. 

Viac o téme: MostTragédiaZrútenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu