Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Sen každého muža: Vedci vraj našli spôsob, ako premeniť pivo na benzín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRISTOL - Problémy s nedostatkom paliva v budúcnosti nebudú možno vďaka odborníkom tak vážne, ako mnohí predpokladajú. Tí dostali nápad, ktorým nepotešia iba motoristov, ale aj milovníkov zlatistého moku. Výsledky ich štúdie sú prekvapivé a rozhodne ich netreba zatracovať.

Tím odborníkov z Bristolskej univerzity považuje alkoholické nápoje za ideálny model pre výrobu nového druhu paliva. Vo svojich testoch zužitkovali pivo, ktoré im zostalo po vianočnej párty a výsledok bol prekvapujúci. "Pivo je perfektná zmes chemikálií a v budúcnosti by mohla byť tekutina podobná pivu použitá namiesto benzínu," hovorí člen tímu Duncan Wass. "Túto technológiu by sme mali viac testovať, pretože v priebehu niekoľkých rokov môže znížiť závislosť ľudstva na benzíne a nafte."

Sen každého muža: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci publikovali výsledok svojej štúdie v časopise Catalysis Science & Technology. Vo výskume sa zamerali na spôsoby, ako premeniť bežne dostupný etanol na butanol. Bioetanol, ktorý obsahuje desať percent etanolu, je už teraz bežnou alternatívou benzínu v USA. Avšak nejde o veľmi dobrú náhradu, pretože môže poškodiť motor. Má tiež nižšiu energetickú hodnotu v porovnaní s benzínom. Použitie butanolu je preto viac sľubné a práve pivo poslúžilo vedcom ako skvelý testovací model. 

Sen každého muža: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

K tomu, aby premenili etanol na butanol, použili experti katalyzátor, ktorý v tomto prípade tvorili ruténium a chlorín. Výsledkom chemického procesu bol izobutanol a zdá sa, že je možné považovať ho za ideálnu náhradu benzínu. "Má vysokú hustotu a vhodné oktánové číslo, je kompatibilný so súčasnou motorovou technológiou," uvádza sa vo výsledkoch štúdie. "Počas výrobného procesu nového druhu paliva by vlastne vznikala kvapalina veľmi podobná pivu,"  upokojili vedci obavy milovníkov zlatistého moku, u ktorých by mohli vzniknúť obavy, že by v budúcnosti motoristi siahli na ich zásoby. 

Viac o téme: PivoBenzín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu