Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Američan poletí do vesmíru, aby dokázal, že Zem je plochá: Je to celosvetová konšpirácia!

Mike Hughes a jeho raketa Zobraziť galériu (4)
Mike Hughes a jeho raketa (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Američan Mike Hughes, ktorý neverí v guľatosť planéty Zem a ktorý sa svoj názor rozhodol dokázať vlastným výskumom, musel cez víkend odložiť štart svojej podomácky vyrobenej rakety.

Keďže mu úrady nepovolili na pokus v Mohavskej púšti využiť pozemky vo verejnom vlastníctve, Hughes preto niekedy tento týždeň odštartuje zo súkromného pozemku, napísal portál Science Alert. "Toto sa stane zakaždým, keď musíte niečo riešiť s federálnymi úradmi," povedal na margo zmareného plánu.

Ten pôvodne počítal so sobotňajším štartom, ktorý by sa ale aj tak zrejme musel zrušiť kvôli technickým problémom s motorom. "Nepredpokladám, že to bude skôr ako v utorok," uviedol Hughes k novému termínu štartu. Vysvetlil, že príprava odpaľovacej rampy a rakety trvá tri dni.

Američan poletí do vesmíru,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hughes chce v rakete, ktorá je poháňaná parou, vyletieť do výšky asi 500 metrov. V neskorších fázach výskumu, ktoré zahŕňajú aj let balónom, sa chce postupne dostať až do vesmíru, odkiaľ chce zaobstarať fotografie. Verí, že jeho fotky jasne preukážu plochosť Zeme. Všetky snímky, ktoré ukazujú zakrivenie planéty, považuje za upravené. Nepresvedčilo ho ani svedectvo astronautov, o ich zapojení do celosvetovej konšpirácie nepochybuje. "John Glenn a Neil Armstrong sú slobodomurári. Akonáhle toto pochopíte, odhalíte pôvod podvodu," vysvetlil. Glenn bol prvým Američanom, ktorý sa dostal na obežnú dráhu okolo Zeme, Američan Armstrong bol prvým človekom, ktorý vstúpil na povrch Mesiaca.

Šesťdesiatjedenročný Hughes okrem iného vyhlásil, že neverí ani vo vedu, ktorú považuje za scifi. Aerodynamiku a ďalšie zákonitosti súvisiace s letom, vrátane významu ťahu motorov či veľkosti trysiek ako vedu nevidí, ale chápe ich len ako vzorec pre správnu funkčnosť.

Hughes tvrdí, že na svoj raketový projekt doteraz vynaložil asi 20 000 dolárov. Raketu postavil z častí, ktoré našiel v kovošrote, odpaľovaciu rampu vyrobil z karavanu. Svoj prvý raketový let, pri ktorom bol zranený, si odbil v roku 2014 v Arizone, vtedy prekonal vzdialenosť asi 400 metrov. Teraz sa pokúsi prejsť vzdialenosť štyrikrát dlhšiu a očakáva, že raketa dosiahne rýchlosť až 800 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: VesmírMike HughesPlochá zem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu