Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Okolo Zeme preletel neznámy objekt: NASA v pohotovosti, špekulácie o mimozemskej lodi

1I/2017 U1 alias Oumuamua Zobraziť galériu (2)
1I/2017 U1 alias Oumuamua (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Astronómovia potvrdili, že záhadné vesmírne teleso 1I/2017 U1 alebo tiež Oumuamua, ktoré 14. októbra minulo Zem vo vzdialenosti okolo 24 miliónov kilometrov, skutočne pochádza z inej slnečnej sústavy. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) už naň zameral dva kozmické teleskopy a záujem oň prejavili a rádioteleskopy súkromného projektu Breakthrough Listen. Profesor astofyziky z Harvardskej univerzity Avi Loeb dokonca tvrdí, že by mohlo ísť o sondu vypustenú z materskej mimozemskej lode.

Ruskí kozmonauti našli na plášti ISS niečo záhadné: Tvrdia, že objavili mimozemský život

Oumuamua, čo je havajský termín pre posla, meria na dĺžku asi 400 metrov, šírka predstavuje približne desatinu dĺžky. Teleso, ktoré je svojím tvarom podľa astronómov veľmi neobvyklé, sa otáča okolo vlastnej osi, pričom jedno otočenie trvá 7,3 hodiny. Novoobjavené teleso má červenkastú farbu, čo môže naznačovať, že obsahuje organické látky bohaté na uhlík. V súčasnosti cestuje rýchlosťou približne 315-tisíc km/h.

Pan-Starrs 1
Zobraziť galériu (2)
Pan-Starrs 1  (Zdroj: SITA/Rob Ratkowski/University of Hawaii via AP)

Podľa expertov putoval Oumuamua Mliečnou dráhou stámilióny rokov, než sa nakrátko dostal do našej slnečnej sústavy. Teleso objavil v októbri teleskop Pan-Starrs 1 na Havaji pri pátraní po telesách v blízkosti Zeme, ktoré uskutočňuje pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Vedcov pritom upútala neobvyklá hyperbolická letová dráha tohto telesa, ktoré je tvarom prirovnávané k cigare alebo protipožiarnemu prístroju. Následne teleso začali sledovať aj ďalšie teleskopy zo Zeme.

Tím vedcov na čele so známym Stephenom Hawkingom, nazvaný Breakthrough Listen, používa najväčší rádioteleskop na svete v Green Bank v Západnej Virgínii. Počúva elektromagnetické signály, nie silnejšie ako tie, ktoré vydávajú mobilné telefóny, no nemôžu ich produkovať prírodné nebeské telá. Ak ich nájdu, bolo by to dôkazom toho, že sú v naozaj v hre mimozemské sily.

Zatiaľ sa nezdá, že by objekt mal motory alebo vykazoval známky pohonu, čo by mohlo zničiť teóriu o medziplanétarnej kozmickej lodi, no profesor Avi Loeb, astrofyzik z Harvardskej univerzity, naznačuje, že v tomto smere nie je nič stratené a mohlo by ísť o sondu. "Možno, že cudzinci majú materskú loď, ktorá cestuje rýchlo a uvoľnila dcérsku kozmickú loď, ktorá voľne padá do planetárnych systémov pri prieskumnej misii. V takomto prípade by sme mohli byť schopní zachytiť komunikačný signál medzi dvomi kozmickými loďami," poznamenal profesor Loeb v časopise Scientific American.

Profesor uznáva, že šance na odhalenie mimozemskej činnosti sú" veľmi malé ", ale v konečnom dôsledku sa môže ukázať, že ide o loď duchov, ktorá driftuje bez posádky. "Aj keby sme našli objekt, ktorý je len odpadom mimozemskej civilizácie a nie sú na ňom sú žiadne známky života, bolo by to to najvzrušujúcejšie, čo si dokážem v živote predstaviť. Je to naozaj jedna zo základných otázok vo vede, možno tá najzákladnejšia: sme sami?" dodal vedec s tým, že práve teraz by sme to mohli konečne zistiť, hoci je už trošku neskoro.

Oumuamua sa práve nachádza asi 200 miliónov kilometrov od Zeme a mieri do súhvezdia Pegasa a von z našej slnečnej sústavy.

Viac o téme: Vesmírna loďOumuamuaPan-STARRS1Obervatórium1I/ 2017 U1Mimozemský objekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu