Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Židovský väzeň v Osvienčime tajne napísal list: Konečne rozlúštili jeho obsah, bože, to je HRÔZA!

Koncentračný tábor v Osvienčime Zobraziť galériu (2)
Koncentračný tábor v Osvienčime (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Niekoľko mesiacov predtým, ako bol oslobodený Osvienčim, jeden z tamojších väzňov napísal list, ktorý ukryl do termosky a zahrabal ho do zeme. Teraz sa svet konečne dozvedel, čo je jeho obsahom. Mladík v ňom opisuje zverstvá, ktoré zažil a sám vykonával v koncentračnom tábore.

Pár mesiacov pred oslobodením Osvienčimu v januári 1945, napísal židovský väzeň Marcel Nadjari tajne list odhaľujúci krutý teror, ktorý sám na nevinných obetiach v koncentračnom tábore páchal. List vložil do termosky, ktorú vložil do koženého vaku a zahrabal do zeme. Je písaný v gréčtine, Marcelovom rodnom jazyku. Objavili ho ešte v roku 1980, ale nikto nevedel rozlúštiť, čo sa v ňom píše, pretože bol prakticky nečitateľný. Vďaka multispektrálnej analýze, ktorá trvala asi rok, však experti dokázali odhaliť 90 percent jeho obsahu. 

Neuveriteľný príbeh Slováka, ktorý prežil Osvienčim: Falšoval som valuty pre Hitlera

Historik Pavel Polian pre Deutsche Welle prezradil, že v koncentračných táboroch bolo doposiaľ objavených už deväť podobne zahrabaných dokumentov. Hovorí o nich ako o najhlavnejších dokumentoch holokaustu. Ich autorom je už spomínaný Nadjari a ďalší členovia, ktorí spoločne tvorili oddiel Sonderkommando. Oddiel napríklad, prepravoval telá mŕtvych z plynovej komory do krematória, vytrhával mŕtvym zlaté zuby či čistil plynové komory. Bola to tá najhoršia práce v koncentráku a vykonávali ju takmer výlučne židia. 

Židovský väzeň v Osvienčime
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

O týchto hrôzach sa v liste zmieňuje aj Nadjari. "Niesli sme mŕtvoly nevinných detí a žien do výťahu, ktorý viedol do miestnosti s pecami, a oni ich telá vhodili dnu, kde uhoreli bez použitia benzínu vďaka tuku, ktorý im ostal v tele," napísal. "Keď si prečítate, čo som robil, poviete si, ako som mohol spáliť svojich zverencov. Veľakrát som myslel na to, že do plynovej komory vojdem spolu s nimi, aby som to ukončil, ale ja som sľúbil pomstu. Chcel som žiť, aby som pomstil smrť svojej matky, otca a milovanej sestry Nelli." Pomstiť s amu síce nakoniec nepodarilo, no aspoň ostal nažive. Zomrel v roku 1971 v New Yorku. 

Viac o téme: OsvienčimHolokaustKoncetračný táborMarcel nadjari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu