Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúca PRAVDA o soláriach: Ako závislosť na nich škodí vášmu zdraviu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Výsledky najnovšieho výskumu, ktorý bol zameraný na používanie solárii a ich vplyv na naše zdravie, sú alarmujúce. Spozornieť by mali všetci, ktorí sú stále presvedčení o tom, že takéto opaľovanie prospieva vášmu zdraviu. Škodlivosť ich používania a závislosť od slnenia vedci prirovnávajú k škodlivosti cigariet a závislosti na nich. Tvrdenie, že pokožku pred dovolenkou pripraví na pobyt na prirodzenom slnku, je iba mýtus, na ktorý už doplatili mnohí.

Solária majú mnoho priaznivcov, ale asi ešte viac odporcov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ich dokonca spoločne s cigaretami a azbestom zaradila do najrizikovejšej kategórie činiteľov ovplyvňujúcich vznik rakoviny. Najnovší výskum, ktorý spojil nemeckých a amerických vedcov jej dáva za pravdu. Výsledky štúdie boli publikované v časopise British Journal of Dermatology a nijako nepotešia tých, ktorí solárium radi navštevujú.  

Šokujúca PRAVDA o soláriach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Alarmujúce výsledky by mali zaujímať najmä tých, ktorí sa nedokážu vzdať atraktívnej opálenej pokožky a návštevu solária považujú za takú samozrejmosť, ako napríklad pravidelné umývanie zubov. Podľa týchto zistení majú užívatelia solária nábeh na vznik  melanómu (jednej z najagresívnejších foriem rakoviny kože) vyšší ako tí, ktorí do solária nechodia. Vedci sa počas výskumu zamerali na oblasť závislosti používania solária, ďalej na súvislosť medzi vekom a používaním tohto zariadenia, na porovnanie škodlivosti slnenia v soláriu a opaľovania na prirodzenom slnku, a snažili sa nájsť odpoveď na otázku, prečo sa solária stále používajú, keď sú také škodlivé.

Trojnásobná matka sa chcela opáliť pred dovolenkou: Po návšteve solária skončila v kóme

Závislosť od opaľovania

Výskum potvrdil, že používanie solária vyvoláva určitý druh závislosti, ktorý prirovnávajú k nutkaniu. Oslovené ženy uviedli, že sa cítia byť atraktívnejšie a dokonca štíhlejšie, keď je ich pokožka opálená. Pravidelne jej preto doprajú dávku solárnych lúčov, čo u nich vyvoláva spokojnosť s vlastným telom. Preto sa vedci zamerali na pozorovanie mozgu pravidelných návštevníkov solária. Zistili, že keď boli títo ľudia zasiahnutí UV žiarením, došlo u nich k neurologickej aktivite ako u ľudí závislých od drog a alkoholu. Keď výskumníci toto žiarenie zablokovali, táto aktivita sa znížila.  

Šokujúca PRAVDA o soláriach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Záleží na tom, v akom veku a ako často ich používate?

Používanie solária v mladom veku môže byť obzvlášť škodlivé. Ak ho používate vo veku do 35 rokov, riziko vzniku melanómu sa zvýši o takmer 60%. Čím viac solárium používate, tým vyššie je riziko - nárast melanómu sa zvýši o 1,8% po každom použití. Podľa organizácie Cancer Research UK sa odhaduje, že až 86% melanómov vo Veľkej Británii (približne 11 500 prípadov) je spojených s prílišným vystavením slnečnému žiareniu a používaniu solária.

Sú soláriá bezpečnejšie ako bežné opaľovanie?

Nie, nie sú. Odborníci tvrdia, že mnohí užívatelia solária sú stále dezinformovaní a myslia si, že je skutočne bezpečnejšie ako bežné slnenie. Predpokladajú, že pokiaľ sa v soláriu nespália, nijako si neuškodia. "V skutočnosti si poškodíte pokožku vždy, keď solárium navštívite, bez ohľadu na to, či sa spálite alebo nie," hovorí dermatológ Alexandroff. Opaľovanie je spôsob, ako sa vaše telo chráni pred ďalšími poškodeniami spôsobenými UV žiarením. Väčšina solárií používa lampy, ktoré vyžarujú UVA a UVB žiarenie, čo sú dve zložky UV žiarenia. Obidva typy môžu poškodiť vašu DNA a viesť k rakovine kože. Podiel žiarenia v soláriu je dokonca vyšší, ako jeho podiel v slnečnom žiarení.

Šokujúca PRAVDA o soláriach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Môžu nám vôbec solári nejako prospievať?

Majitelia solárnych štúdií sa často oháňajú tvrdením, že slnenie v nich nám zabezpečí dostatočný prísun vitamínu D. Avšak, existujú iné a hlavne zdravšie spôsoby, ako zvýšiť hladinu tohto vitamínu bez rizika vzniku rakoviny kože. Druhým najčastejším lákadlom je tvrdenie, že solárium dokáže pripraviť vašu pokožku na pobyt na slnku a je dobré navštevovať ho najmä pred dovolenkou. Aj toto považujú odborníci za klamlivý mýtus. Solárium nie je žiadna príprava na prísun slnečného žiarenia. Akékoľvek opaľovanie poškodí vašu pokožku a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože, uviedli dermatológovia. Podľa nich neexistuje žiadne bezpečné opaľovanie. 

Ak sú také zlé, prečo nie sú zakázané?

Viaceré organizácie zamerané na výskum rakoviny vyzývajú, aby salóny na opaľovanie zobrazovali zdravotné upozornenia podobné tým, ktoré sa vyžadujú na cigaretových baleniach. Lepšie vzdelávanie v tejto súvislosti by malo byť podľa odborníkov kľúčové. "Solária sú k dispozícii tak, ako alkohol a cigarety. Už je iba na ľuďoch, čo si vyberú," okomentovali výsledok výskumu ich výrobcovia a distribútori. 

Viac o téme: SoláriumOpaľovanieSlnečné žiarenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu