Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nočnú oblohu zaplnia stovky padajúcich hviezd

BANSKÁ BYSTRICA - Stovky meteorov, niekedy označovaných aj ako padajúce hviezdy, zaplnia v najbližších týždňoch nočnú oblohu.

Napriek tomu, že najviac meteorov pravdepodobne najobľúbenejšieho meteorického roja Perseidy bude na oblohe okolo 12. augusta, vyskytujú sa sporadicky už dnes. Ich pozorovanie nie je iba vedecká, ale aj spoločenská udalosť, povedal ČTK astronóm Jaroslav Gerboš.

V niektorých krajinách chodia pozorovať Perseidy do prírody celé rodiny a robia si nočné pikniky. Na Slovensku pravidelne sčítavajú meteory profesionálni aj amatérski astronómovia. "Perseidy pozorujeme už dlhé roky. Toto leto budeme mať tábor v kopcoch pri Hriňovej," povedal Gerboš, ktorý v tomto roku expedíciu organizuje.

Záujem o účasť väčšinou presahuje možnosti. Podľa astronóma bude po celý čas v tábore približne 20 ľudí, ďalší prídu iba na niekoľko dní. Skupinky pozorovateľov v noci ležia na nafukovacích ležadlách a snažia sa zaznamenať čo najviac meteorov. Je to ako hubárčenie. Každý hubár sa teší na úlovok, pre nás sú takým úlovkom spozorované meteory, dodal Gerboš. V tomto roku nebude pozorovanie ničím rušené, pretože Mesiac bude okolo 12. augusta v nove.

Perseidy sú pozostatkami rozpadnutej kométy Swift-Tuttle, ktorú objavili v roku 1862. Svoje meno dostali podľa súhvezdia Persea, odkiaľ každý rok v rovnakom čase akoby vylietajú. V čase ich maxima je možné pozorovať až 80 meteorov za hodinu. Koncom júla sa dajú okrem začínajúcich Perseidov vidieť aj meteory z rojov Aquaridy. K najpočetnejším rojom patria aj Drakonidy a Leonidy, ktoré na jeseň ponúkajú i 200 nebeských zábleskov za hodinu. Ich pozorovanie však nie je podľa niektorých astronómov obľúbené, keďže v tom čase býva už na Slovensku neraz chladné a sychravé počasie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu