Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Známy obchod začne predávať poriadnu nechutnosť: Toto do úst väčšina z nás nikdy nedá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERN - Nezvyčajné špeciality si budú môcť od budúceho týždňa kúpiť zákazníci švajčiarskeho maloobchodného reťazca Coop. V niekoľkých pobočkách budú môcť totiž vo forme polotovarov bežne dostať hamburgery a mäsové guľôčky z múčnych červov. Švajčiarsko predaj potravín obsahujúcich určité druhy hmyzu povolilo tento rok na jar.

Plátok na prípravu hamburgeru, ktorý bude do obchodov dodávať špecializovaná firma Essent, bude okrem rozomletých múčnych červov obsahovať ryžu, mrkvu, zeler, pór a oregano. Hmyzie guličky sa budú skladať okrem červov i z cícera, cibule a cesnaku a dochutené budú koriandrom.

Synovi kúpila v McDonalde cheeseburger: Keď zbadala, čo je v ňom, zamrazilo ju

Nezvyčajné produkty budú zatiaľ k dostaniu v siedmich pobočkách, okrem iného v Zürichu, Bazileji, Berne či Ženeve. Postupne sa bude ale počet predajných miest zvyšovať. Do konca roka chce Coop rozšíriť svoju ponuku aj o ďalšie hmyzie výrobky. Podľa spoluzakladateľa firmy Essent Christiana Bartscha má hmyz obrovský kulinársky potenciál, pretože je zdravý, plný živín a jeho konzumácia prispieva k udržateľnému rozvoju.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) dlhodobo podporuje konzumáciu hmyzu ako dobrého zdroja bielkovín. Už teraz hmyz denne jedia odhadom viac ako dve miliardy ľudí, najmä v Ázii, Afrike a Južnej Amerike. Vo Švajčiarsku sa môžu od 1. mája okrem múčnych červov ako potraviny predávať tiež cvrčky či sarančatá.

Viac o téme: HmyzHamburgerŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu