Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Živý šach hrali naslepo

Šachové figúrky nastúpili na hracie pole s rozmermi 12-krát 12 metrov. Zobraziť galériu (3)
Šachové figúrky nastúpili na hracie pole s rozmermi 12-krát 12 metrov. (Zdroj: Nový Čas)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Unikátnu šachovú partiu so zaviazanými očami a živými figúrkami hrali v sobotu na banskoštiavnickom námestí!

Šachoví veľmajstri posúvali živé figúrky po obrovskej hracej ploche naslepo v hlbokom sústredení. Povzbudzovali ich pritom stovky divákov.

Pred očami divákov a za zvukov stredovekej hudby hrali v sobotu partiu kráľovskej hry šachoví veľmajstri Slovák Sergej Movsesjan a Čech Zbyněk Hráček. Obaja pri tom mali zaviazané oči a svoje ťahy oznamovali do mikrofónov.

Živé figúrky „ťahali“ po obrovskej šachovnici s rozmermi 12-krát 12 metrov práve podľa ich pokynov. V prípade vyradenia z hry figúrky predviedli krátky zápas a „zomreli“. Zo šachovnice ich potom odniesli členovia akejsi „pohrebnej čaty“.

Partia trvala s prestávkami zhruba dve hodiny a veľmajstri si svoje ťahy dokonale pamätali. Víťazom sa už po tretíkrát stal pôvodom Gruzínec Sergej Movsesjan, ktorý si pred pár rokmi zahral aj so svetoznámym šachistom Garym Kasparovom.

„Najťažšie bolo sústrediť sa,“ povedal po skončení živej šachovej partie víťaz, ktorý svojho protivníka porazil po 35 ťahoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu