Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľké varovanie zdravotníkov: Orálnym sexom sa šíri nebezpečná infekcia, lieky nezaberajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ŽENEVA - Orálny sex je príčinou vzostupu prípadov nebezpečnej kvapavky, varovali odborníci. Jej neliečiteľný kmeň sa rýchlo šíri po celom svete a ohrozuje milióny životov, upozornila Svetová zdravotnícka organizácia. Odolnosť voči antibiotikám bola čiastočne spôsobená populárnym ústnym uspokojovaním a zároveň poklesom používania kondómov.

Syfilis a kvapavka trápia na Slovensku najmä mužov: V tomto kraji ich je najviac!

Bakteriálna infekcia sa zvyčajne lieči krátkodobým podávaním antibiotík, ale kvapavka sa stáva voči nim stále odolnejšou. Baktérie vyvíjajú nové mechanizmy sebaobrany, aby zabránili účinku liekov. Antibiotická rezistencia je podľa výskumníkov spôsobená hlavne nadmerným predpisovaním antibiotík.

V roku 2016 experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) varovali, že "superkmeň" kvapavky by sa mohol stať imúnnym voči antibiotikám o niekoľko rokov. Teraz však odborníci tvrdia, že je to len otázka času. "Kvapavka je veľmi chytrá baktéria," povedala Teodora Wi, špecialistka na ľudskú reprodukciu zo ženskej zdravotníckej agentúry, pre BBC.

Pohlavne prenosné baktérie totiž môžu žiť na zadnej vnútornej strane krku, a preto sú často vystavené antibiotikám používaným na liečbu krčných infekcií. Opakované vystavenie antibiotikám uľahčuje baktériám vyvinúť si rezistenciu voči liekom. Pokles používania kondómov tiež pravdepodobne napomohol šíreniu infekcie.

Veľké varovanie zdravotníkov: Orálnym
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Doktorka Wi potvrdila, že lekári teraz zdokumentovali tri špecifické prípady - v Japonsku, Francúzsku a Španielsku - pacientov s kmeňom kvapavky, proti ktorému nie je známe žiadne antibiotikum. "Môžu infikovať iných. Je možné ju preniesť," vysvetlila s tým, že môže ísť iba o špičku ľadovca, pretože systémy na diagnostiku a hlásenie neliečiteľných infekcií chýbajú v krajinách s nižšími príjmami, kde je kvapavka v skutočnosti bežnejšia.

Manica Balasegaramová, riaditeľka Globálneho partnerstva pre výskum a vývoj v oblasti antibiotík, uviedla, že situácia je "krutá" a existuje naliehavá potreba nových liekov. Nová liečba by zároveň mala byť prístupná všetkým pacientom, ale zároveň sa musí zabezpečiť jej vhodné používanie, aby sa čo najviac spomalila možná rezistencia.

Viac o téme: AntibiotikáKvapavkaPohlavná choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu