Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V črevách máme pol kila baktérií: Toto robte, aby ste si udržali imunitu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Baktérie, vírusy a parazity prirodzene prítomné v ľudských črevách, takzvaný mikrobiom, ovplyvňujú imunitu aj trávenie. Môže ich byť až okolo pol kilogramu. Škodia im náhle zmeny jedálnička alebo detoxikácia, prospieva pravidelný pohyb, kyslé mliečne výrobky či kapusta a vláknina. Novinárom to povedali zástupcovia Fóra zdravej výživy.

Veľké varovanie zdravotníkov: Orálnym sexom sa šíri nebezpečná infekcia, lieky nezaberajú

Podľa internistu a gastroenterológa pražskej Thomayerovej nemocnice Pavla Kohouta je pre zdravý mikrobiom dôležité mať dosť pohybu a pestrú, vyváženú stravu obsahujúcu vlákninu. "Strava by mala byť, pokiaľ možno, čerstvá alebo konzervovaná metódami, ktoré zachovajú baktérie v strave, či už kvasením alebo sušením, nie prevarením alebo konzervovaním chemickými látkami," povedal Kohout.

V opačnom prípade bude v ľudskom čreve menšie množstvo baktérií alebo ich menej pestré zloženie. "Ak nemáme pestrý mikrobiom a dostane sa baktéria alebo vírus zvonku, tak sa s ňou telo nedokáže vysporiadať," dodal. Organizmus je viac náchylný k vírusovým alebo bakteriálnym gastroenteritídam, ako sú napríklad črevné chrípky alebo rôzne ďalšie hnačky a zvracanie. Zvyšuje sa tiež riziko poškodenia pečene, stav mikrobiomu súvisí aj s autoimunitnými ochoreniami a civilizačnými chorobami.

Baktérií v ľudskom čreve je rovnaké množstvo ako všetkých ostatných buniek v tele, ich génov je ale stokrát viac ako u človeka. U každého je navyše špecifický, podobne ako odtlačky prstov. Vplyv má aj spôsob pôrodu a dojčenia, deti porodené cisárskym rezom majú iné zloženie. Mikrobiom sa zhoršuje v seniorskom veku.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Podľa Kohouta si baktérie v črevách ľudia ničia najmä sterilnou stravou, rôznymi chemickými konzervantmi alebo antibiotikami. Podľa vrchnej nutričnej ​​terapeutky Thomayerovej nemocnice Tamary Starnovskej sú problematické aj zmeny stravovania, napríklad počas dovolenky, alebo "módne diéty" ako bezlepková. Škodí tiež prílišná hygiena.

Prospieva naopak vláknina, ktorej odborníci odporúčajú aspoň 30 gramov denne, napríklad v zelenine a ovocí, ktorého má byť denne okolo pol kilogramu. Jesť by sa malo najmenej trikrát denne a vypiť aspoň dva litre vody. Prospieva aj pohyb, podľa odborníka na výživu športovcov Pavla Suchánka aspoň trikrát týždenne vo vyššej intenzite alebo 60 minút denne v intenzite nižšej.

Baktérie v črevách produkujú tiež vitamín K a B a "hormón šťastia" serotonín, ktorý je zodpovedný aj za regeneráciu a kvalitu spánku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu