Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborníci varujú: Prvé prípady superkvapavky potvrdené, traja turisti urobili veľkú chybu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Prvými potvrdenými globálnymi prípadmi "superkvapavky" sú traja turisti, ktorí ochoreli po nechránenom sexe v juhovýchodnej Ázii. Pacienti nereagovali na typickú liečbu tohto sexuálne prenosného ochorenia, vrátane Brita, ktorého doma čakala stála partnerka.

Počet ľudí so syfilisom stúpol, konštatujú lekári: Najviac prípadov je v Bratislavskom kraji

Dvaja Austrálčania a Brit sa nakazili pri nechránenom sexe v juhovýchodnej Ázii. Prípad Európana vyšiel najavo na začiatku tohto roka, keď ho potvrdil Anglický úrad verejného zdravia (PHE).

V správe Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) uverejnenej tento mesiac sa píše, že rovnakou infekciou trpeli aj dvaja turisti z Austrálie.

Podľa britského denníka The Mirror je kvapavka po chlamýdiach druhou najčastejšou sexuálne prenosnou chorobou v Európe so 75 000 prípadmi potvrdenými v roku 2016. Ak sa ponechá neliečená, môže viesť k neplodnosti, ektopickým tehotenstvám a zápalovým ochoreniam panvy.

Odborníci varujú: Prvé prípady
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Správa varuje, že medzi verejnými zdravotnými orgánmi je potrebná väčšia spolupráca na riešenie tejto otázky. Dodáva, že prípady dávajú "významný dôvod na obavy" vzhľadom na nedostatok alternatívnych liečebných postupov.

Britský pacient sa nakazil po sexe na jednu noc napriek tomu, že ho doma čakala priateľka. Odborníci sa obávajú, že počet prípadov nevyliečiteľnej kvapavky môže vzrásť kvôli poklesu užívania kondómov, pretože strach z HIV sa znižuje.

Odborníci varujú: Prvé prípady
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

ECDC uviedlo, že ide o prvé globálne prípady kvapavky s vysokou odolnosťou voči životne dôležitým antibiotikám. Brita sa snažili zbaviť ochorenia odporúčanou liečbou - kombináciou antibiotík azitromycín a ceftriaxón, no nezaberala. Nakoniec sa úspešne vyliečil až po troch dňoch intravenóznej liečby antibiotickým ertapenémom. Našťastie jeho partnerka bola testovaná s negatívnym výsledkom.

V najnovšom vyhlásení zverejnenom prostredníctvom PHE vedkyňa Gwenda Hughesová uviedla, že tieto prípady budú pre zdravotníckych pracovníkov náročné zvládnuť: "Vyzývame verejnosť, aby sa vyhla nadobudnutiu alebo odovzdaniu kvapavky pomocou dôsledného a správneho použitia kondómov so všetkými novými a príležitostnými partnermi." Ak sa domnievate, že ste sa mohli nakaziť, okamžite vyhľadajte odbornú pomoc.

Viac o téme: Pohlavná chorobaSexuálne prenosné ochorenieSuper kvapavkaPohlavné ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu