Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Otrasné krutosti vojny, ktorú rozpútala drobná potýčka na moste: 11 miliónov mŕtvych

Telá zabitých obetí pri nankinskom masakri. Zobraziť galériu (3)
Telá zabitých obetí pri nankinskom masakri. (Zdroj: Wikipedia)

PEKING/PRAHA - Prestrelkou pri moste Marka Pola na severe Pekingu začala pred 80 rokmi, 7. júla 1937, čínsko-japonská vojna. Sprevádzali ju otrasné krutosti, z ktorých asi najznámejšia je nankinský masaker, pri ktorom počas šiestich týždňov zahynulo 150.000 až 300.000 Číňanov. Celkom si vojna, ktorá skončila až kapituláciou Japonska v roku 1945, vyžiadala podľa niektorých údajov životy viac ako 11 miliónov osôb, z toho desiatich miliónov civilistov.

VIDEO Najhorší masaker na škole: Študent zastrelil 32 ľudí a spáchal samovraždu

Pôdu pre teritoriálne výboje si Japonci pripravili už v roku 1932, kedy na severovýchode Číny vyhlásili bábkový štát Mandžukuo, do ktorého čela sa postavil posledný čínsky cisár Pchu I. Nenápadnou potýčkou na starobylom moste, ktorý bol strategickou spojnicou Pekingu s juhom, potom rozpútali druhý čínsko-japonský konflikt, v ktorom trpelo hlavne miestne obyvateľstvo. O tom, kto pôvodne malú prestrelku na moste rozpútal, sa dodnes vedú spory.

Čínsky zajatec popravený japonským dôstojníkom.
Zobraziť galériu (3)
Čínsky zajatec popravený japonským dôstojníkom.  (Zdroj: Wikipedia)

Početne silnejšie čínske oddiely tvorené dvoma miliónmi nacionalistických vojakov i komunistických partizánov v bojoch nestačili na lepšie vyzbrojenú a vycvičenú japonskú armádu so 700.000 mužmi. Tá v rýchlom slede dobyla Peking, Šanghaj a Nanking a v roku 1938 si podrobila aj Kanton na juhu Číny. Po obsadení najdôležitejších čínskych oblastí, vrátane prístavov, zriadili Japonci v Nankingu bábkovú vládu.

Väzni pochovávaní zaživa.
Zobraziť galériu (3)
Väzni pochovávaní zaživa.  (Zdroj: Wikipedia)

Agresívny a bezohľadný postup Japoncov ale neviedol k porážke nepriateľských Čankajšekových vojsk a pretiahol sa až do konca druhej svetovej vojny. V septembri 1945 sa japonské oddiely vzdali Čankajšekovým nacionalistom a sovietskej Červenej armáde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu