Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Srdce drásajúce FOTO: Synček (7) s rakovinou zomiera v otcovom náručí, keď zakričí...

Otec drží svojho zomierajúceho syna. Zobraziť galériu (3)
Otec drží svojho zomierajúceho syna. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Braiden Prescott zomrel iba dva dni po tom, čo bol hospitalizovaný v hospici kvôli zdravotným problémom spôsobeným neuroblastómom. Jeho mama Steph (26) a otec Wayne (38) z anglického Ince zverejnili srdcervúci záber z jeho smrti, ktorý si chlapček prial urobiť. Chcú tým zvýšiť povedomie o raných symptómoch tejto zriedkavej formy rakoviny, aby si už žiadny iný rodič nemusel prejsť tým, čím oni.

Neverili by ste, čo všetko zaberá proti rakovine: Aj táto zdanlivo opačne pôsobiaca vec

"Spala som s Braidenom v noci na lôžku, keď som sa asi o tretej zobudila na zvuky dusenia. Zabzučala som na sestru a povedali mi, že prišiel čas. To, čo som počula, bol jeho smrteľný chrapot. Prebudila som Wayna. Posadil si ho na koleno a pohupoval ho. Ja som sedela pri ňom a držala ho za ruku," uviedla Steph pre anglické médiá.

Srdce drásajúce FOTO: Synček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Braiden mal nádory na čeľusti, čo znamenalo, že nedokázal poriadne otvoriť ústa a už niekoľko dní neprehovoril. Napriek tomu náhle vykríkol: "Fotografiu, teraz." Jeho matka bola síce trochu vyvedená z miery, ale chcela mu splniť jeho posledné želanie. Niekoľko minút po urobení záberu Braiden zomrel.

Srdce drásajúce FOTO: Synček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Chlapčekovi diagnostikovali neuroblastóm, keď mal dva roky, ale Steph tvrdí, že jej materinský inštinkt napovedal, že niečo nie je v poriadku už keď mal šesť mesiacov. Bol malátny, mal neustále vysokú teplotu, ktorú nevedeli zraziť, bol bledý a trpel nechutenstvom. Najprv mu diagnostikovali septickú artritídu, no keď sa jeho stav nezlepšoval, Steph požiadala o sken. V jeho žalúdku našli zhrubnuté tkanivo, ktoré naznačovalo rakovinu. Neskôr zistili, že ide o neuroblastóm.

Braiden podstúpil 11 rôznych typov chemoterapie, rodina s ním dokonca bola aj v USA kvôli imunoterapii, ale po dvoch relapsoch napokon zomrel v hospici o 5:05 ráno 1. septembra 2016. Rodičia s ním trávili, čo najviac času, aby ich syn cítil, že sú pri ňom. "Viem, že sa na tie fotografie ťažko pozerá - ťažko sa pozerá na dieťa, ktoré zomrelo, ale dúfam, že to šokuje ľudí, aby premýšľali o neuroblastóme a o tom, čím si tieto deti musia prejsť. Chcem len, aby sa o tom dozvedelo, čo najviac ľudí. Ak má vaše dieťa rovnaké symptómy, choďte k lekárovi na krvné testy," vyzýva Steph.

Srdce drásajúce FOTO: Synček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mladá mamička, ktorá má ešte dvoch synov, dodala, že prvé Vianoce bez Braidena boli hrozné. Ich smútok sa nikdy nestratí, len sa s ním budú musieť naučiť žiť. Spomínajú na neho každý deň, aby si ho uchovali v pamäti. Steph je momentálne v 19. týždni tehotenstva a čaká dievčatko. Verí, že je to dar od Braidena, ktorý si vždy prial mať sestričku.

Viac o téme: RakovinaNeuroblastóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu