Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo by sa dialo po náraze asteroidu? Experti varujú pred hrôzami pre naše telo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Britskí výskumníci opísali spôsoby, akými by ľudstvo mohlo zomrieť, ak by Zem zasiahol asteroid. Podľa nich iba malá časť ujmy na zdraví a životoch by sa udiala priamo pri náraze. Následky dopadu by boli oveľa fatálnejšie než samotná kolízia, tvrdia vedci.

Hawking prezradil, kedy nastane koniec sveta: Ďalšieho milénia sa už nedožijeme

Zemetrasenia, cunami, veterné smršte a náhla zmena tlaku vzduchu budú pravdepodobne omnoho ničivejšie ako samotný dopad. Tím z Univerzity v Southamptone tak isto uviedol, že asteroid, ktorý by vybuchol na oblohe alebo zasiahol zem, by bol nebezpečnejší, než keby sa to stalo nad vodou.

Najkritickejším efektom dopadu by boli nápory vetra. Ich obrovská rýchlosť by mala potenciál  usmrtiť nielen ľudí, ale aj zničiť objekty. Asteroid so šírkou len 18 metrov by mohol vyvolať také nárazy, ktoré dokážu trhať ľudské končatiny.

Čo by sa dialo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: int)

Katastrofálne následky by malo aj nadmerné zvýšenie tlaku či tlakové vlny, ktoré majú schopnosť "roztrhnúť vnútorné orgány". Množstvo nečistôt, ktoré by sa vplyvom nárazu asteroidu dostali do ovzdušia, by spôsobilo radikálne zmeny v klíme, ktoré by viedli k nedostatku potravín, a tým aj k zníženiu ľudskej populácie.

Cunami však predstavujú menšie riziko, než sa pôvodne predpokladalo, pretože "môžu zasiahnuť len pobrežné obyvateľstvo, ich vnútrozemský dosah je obmedzený na niekoľko kilometrov". Vedúci výskumník Clemens Rumpf podľa portálu express.co.uk povedal: "Pravdepodobnosť zásahu asteroidu je naozaj nízka, ale dôsledky môžu byť nepredstaviteľné."

Viac o téme: Asteroid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu