Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kanadskí archeológovia vo vytržení: Vykopávky odhalili rekordný nález

Miesto nálezu Zobraziť galériu (3)
Miesto nálezu (Zdroj: youtube/ctv news)

BRITSKÁ KOLUMBIA - Archeológovia v Severnej Amerike narazili na skutočne výnimočný objav, keď odkryli zvyšky prastarej dediny. Čo sa jej veku týka, je staršia ako niektoré svetové notoricky známe historické pamiatky.

Počas vykopávok na odľahlom ostrove Triquet, nachádzajúcom sa v kanadskej provincii Britská Kolumbia, archeológovia v kamenistej zemi objavili množstvo artefaktov vrátane nástrojov na zapálenie ohňa, háčikov na ryby a kopijí. Boli súčasťou dediny, ktorej pôvod siaha až do doby ľadovej, čiže do obdobia zhruba 14-tisíc rokov pred naším letopočtom. Ide tak zrejme o najstaršie ľudské osídlenie na tomto kontinente, rozhodne je staršie ako napríklad pyramídy v Egypte. 

Kanadskí archeológovia vo vytržení:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/ctv news)

Ohromujúci objav v Európe: Našli tajomné stratené mesto, FOTO úžasnej krásy

"Pamätám si ten moment, keď sme obdržali výsledky testov a len sme tam tak sedeli a pomysleli si "Bože môj, to je ale staré". Úplne to zmenilo náš názor na to, kedy bola Severná Amerika prvýkrát osídlená," povedala antropologička Alisha Gauvreauová z Univerzity vo Viktórii televízii CTV. 

Kanadskí archeológovia vo vytržení:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/ctv news)

Podľa vedcov mohlo pred tisíckami rokov dôjsť na pobreží Britskej Kolumbie k veľkej ľudskej migrácii. Príbehy o starovekých pobrežných dedinách kolujú aj medzi miestnymi obyvateľmi už po celé generácie. A najnovší objav len dokazuje, že sa zakladajú na pravde. 

Viac o téme: KanadaDedinaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu