Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Plyn, ktorý zabil sto ľudí: Dielo nacistických vedcov, smrť do pár minút

Okolo sto ľudí zahynulo a ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia pri útokoch, ku ktorým došlo v provincii Idlib. Zobraziť galériu (5)
Okolo sto ľudí zahynulo a ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia pri útokoch, ku ktorým došlo v provincii Idlib. (Zdroj: TASR/AP)

DAMASK/PRAHA - Sarin, z ktorého použitia obvinili Spojené štáty sýrsky režim prezidenta Asada, je smrtiaci nervový plyn, ktorý vyvinuli nacistickí vedci v roku 1938 v Nemecku. Látku, ktorá nemá žiadny zápach ani vôňu, použil režim irackého diktátora Saddáma Husajna v roku 1988 na zabitie tisícov Kurdov v meste Halabdža a tiež sekta Óm šinrikjó pri dvoch útokoch v Japonsku. Výroba sarinu je zakázaná medzinárodnou konvenciou o nešírení chemických zbraní z roku 1993.

Najhorší chemický útok od vypuknutia vojny: VIDEO Prvé reakcie mocných na zábery umierajúcich detí

Sarin vdýchnutý do pľúc alebo vstrebaný pokožkou zabíja ochromením dýchacieho centra centrálneho nervového systému a paralyzovaním svalov okolo pľúc. Následkom je smrť udusením. Sarin môže kontaminovať jedlo či vodu, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

"Sarin je dvadsaťšesťkrát smrteľnejší než plynný kyanid. Kvapôčka s veľkosťou dierky od špendlíka zabije človeka," uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Symptómy po vystavení účinku sarinu zahŕňajú nevoľnosť a prudké bolesti hlavy, rozšírené zrenice, rozmazané videnie, slinenie, svalové kŕče, zástavu dýchania a stratu vedomia. Nasleduje kóma a smrť.

Pri chemickom útoku na Idlib boli obeťami aj deti.
Zobraziť galériu (5)
Pri chemickom útoku na Idlib boli obeťami aj deti.  (Zdroj: TASR/AP)

Nervové plyny všeobecne pôsobia rýchlo; na ich výrobu pritom stačia jednoduché chemické techniky a lacné, bežne dostupné ingrediencie. Vdychovanie vysokej dávky - zhruba 200 miligramov - sarinu, môže vyvolať smrť behom pár minút, kedy nie je čas ani na prejavenie symptómov, uvádza Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Pri vstrebaní kožou trvá smrť dlhšie a prvé príznaky sa môžu objaviť až po pol hodine, avšak potom nasleduje rýchly nástup účinku. Aj v prípade, že svoju obeť nezabije, môže sarin spôsobiť trvalé poškodenie pľúc, očí a centrálnej nervovej sústavy. Tento plyn je ťažší ako vzduch, a tak sa môže nad oblasťou držať až šesť hodín v závislosti od počasia.

Najmenej 35 ľudí zahynulo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Odev, ktorý sa dostane do styku s touto látkou, môže nakaziť iných ľudí do pol hodiny po styku, uvádza CDC, podľa ktorej existuje protijed.

Výroba sarinu je zložitý proces a prvýkrát ho náhodne objavili nemeckí chemici, podľa ktorých dostal názov: Schrader, Ambros, Rüdiger a Van der Linde. Vedci sa snažili vytvoriť silnejšieho pomocníka v boji proti plodinovým škodcom, ale látky sa potom chopila nacistická armáda a vytvorila z nej chemickú zbraň.

Najmenej 35 ľudí zahynulo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Sarin sa používal ako chemická zbraň vo vojne Iránu s Irakom v 80. rokoch a stúpenci náboženskej sekty Óm šinrikjó ním zamorili 20. marca 1995 niekoľko vozňov tokijského metra. V rannej dopravnej špičke tam zomrelo 13 ľudí a zhruba päť a pol tisíc sa priotrávilo. Sekta tiež použila rovnakú látku o rok skôr pri útoku v japonskom meste Macumoto, pri ktorom zomrelo sedem ľudí.

Zrejme sýrsky režim sarin použil už niekoľkokrát od začiatku vojny v marci 2011, zvlášť pri útoku 21. augusta 2013, kedy zahynulo okolo 1700 osôb.

Najmenej 35 ľudí zahynulo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

K najhoršiemu sarinovému útoku došlo v marci 1988 v severoirackom meste Halabdža, kedy zomrelo až 5000 Kurdov a 65-tisíc ďalších bolo zranených. Iracká armáda vtedy použila zmes chemických látok obsahujúcich sarin, yperit a možno aj nervový plyn VX, ktorý je ešte desaťkrát účinnejší ako sarin. Predpokladá sa, že išlo o najhorší útok chemickým plynom proti civilistom.

Viac o téme: Sarin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu