Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO V Indii objavili miniatúrne nočné živočíchy, menšie ako necht

Žaby sú naozaj maličké Zobraziť galériu (2)
Žaby sú naozaj maličké (Zdroj: SD Biju)

DILLÍ/PRAHA - Na juhu Indie objavili nové druhy miniatúrnych žiab, ktoré sa zmestia na ľudský necht. Zo siedmich nových druhov tzv. nočných žiab, ktoré merajú od 1,3 do 3,5 centimetra, patria štyri nové druhy medzi najmenšie na svete. Počet známych "nočných žiab" vzrástol na 35, zverejnili vedci na on-line serveri PeerJ.

Vedci skúmali tieto miniatúrne žaby v minulých piatich rokoch v pohorí Západný Ghát, ktoré sa tiahne v dĺžke 1500 kilometrov pozdĺž takmer celého západného pobrežia Indie.

"Tieto miniatúrne druhy žiab tu pravdepodobne žijú veľmi dlho. Doposiaľ neboli objavené, pretože sú nepatrné, žijú veľmi diskrétne v dosť nepriepustnej vegetácii a vydávajú zvuky podobné hmyzu," povedala vedkyňa Sunali Gargová.

Indické "nočné žaby" sa od ostatných oddelili pred asi 80 miliónmi rokov. Vedci ale varujú pred možným vyhynutím týchto obojživelníkov. "Tretine žiab v Západnom Gháte hrozí vyhynutie," povedal šéf výskumu S. D. Bidžu.

FOTO V Indii objavili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SD Biju)

V Západnom Gháte sa podľa UNESCO vyskytujú stovky druhov živočíchov a rastlín, ktoré sú v ohrození.

V tomto pohorí s rozlohou asi 60.000 km2 objavili vedci v minulých rokoch vyše 100 nových druhov živočíchov vrátane napríklad unikátnej fialovej žaby. Túto asi sedemcentimetrovú žabu našiel indicko-belgický tím v roku 2003 a bola považovaná za objav storočia, pretože údajne prežila do dneška z doby dinosaurov.

Viac o téme: ObjavIndiaŽeby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu