Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kráľovnou sa stala, keď mala šesť dní: Panovníčke zoťal hlavu kat

Mária Stuartová Zobraziť galériu (2)
Mária Stuartová (Zdroj: wikipedia/Nicholas Hilliard)

LONDÝN/PRAHA - Pred 430 rokmi, 8. februára 1587, zomrela pod rukou kata škótska kráľovná Mária Stuartová, ktorá zaplatila za podporu katolíckej opozície voči anglickej panovníčke Alžbete Tudorovnej. Pre kráľovnú bola Mária Stuartová nebezpečná aj ako možná uchádzačka o trón.

Britská kráľovná oslavovala 90. narodeniny: Zverejnili zoznam, dostala naozaj nezvyčajné dary

Mária Stuartová sa škótskou kráľovnou stala už ako šesťdňové dieťa po smrti svojho otca Jakuba V. Vo svojich šestnástich rokoch sa vydala za budúceho francúzskeho kráľa Františka II., ten však po dvoch rokoch zomrel a Mária sa vrátila do Škótska.

Jej šesťročná vláda v Škótsku skončila zvadou s protestantskou šľachtou a v roku 1567 sa musela vzdať trónu v prospech svojho syna Jakuba VI. (Neskôr ako Jakub I. vládol i Anglicku). V nádeji na stavovskú podporu utiekla do Anglicka, kde ju však Alžbeta uväznila.

Mária Stuartová ako 13-ročná.
Zobraziť galériu (2)
Mária Stuartová ako 13-ročná.  (Zdroj: wikipedia/François Clouet)

Až po 19 rokoch bola Mária Stuartová po rôznych intrigách, kedy ju napríklad obvinili z pokusu o vraždu kráľovnej, popravená.

Jej osud sa stal námetom mnohých filmov a kníh a pre svoju krásu bola ospevovaná novodobými básnikmi. Taliansky skladateľ Gaetano Donizetti tiež zložil o Márii operu Maria Stuardo, ku ktorej libreto napísal Giuseppe Bardaro podľa rovnomennej drámy Friedricha Schillera z roku 1800.

Viac o téme: Mária Stuartová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu