Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Agónia malého dievčatka (9): Ochorenie z nej urobilo monštrum, liečba nezaberá

Ranee chce žiť ako ostatné zdravé deti. Zobraziť galériu (2)
Ranee chce žiť ako ostatné zdravé deti. (Zdroj: profimedia.sk)

BANGKOK - Thajčanka Ranee Boonrungová prežíva agóniu, odkedy sa u nej pred dvomi rokmi prejavila psoriáza. Jej telo je pokryté žltými šupinami, ktoré jej spôsobujú bolesť a svrbenie. Rodina dievčatka je však priveľmi chudobná, aby si mohla dovoliť drahú liečbu, no dúfa, že jedného dňa by ju mohol zachrániť ten správny lekár.

Nádory po celom tele spravili zo ženy netvora: FOTO katastrofálneho výzoru, je z nej vyvrheľ

Ranee trpí psoriázou dva roky a okrem svrbenia a bolesti má za následok aj jej vylúčenie z typického života dieťaťa v jej veku. Choroba postihla kožu na celom tele a spôsobuje neznesiteľné podráždenie.

Dievča z provincie Yala na juhu Thajska už liečili v dermatologickom ústave, ale bezvýsledne. Podobne neúspešne skončilo aj ošetrenie v nemocnici blízko Had Yai. Rodičia zúfalo hľadajúc úľavu pre svoje dieťa, vyskúšali aj dvojmesačný liečebný program na univerzite, ale ani tá nepriniesla žiadaný efekt.

Agónia malého dievčatka (9):
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po návrate do domovského mesta však Raneeina matka počula o lekárovi v Burirame, ktorý by mohol zvládnuť to, kde ostatní zlyhali, ale liečba má trvať až tri mesiace. "Sme chudobní a náklady na cestovanie a liečbu sú veľmi drahé, takže dúfame, že výzva na internete by mohla našej dcére pomôcť cítiť sa lepšie," povedala podľa portálu mirror.co.uk matka.

Čo je psoriáza, resp. lupienka?

Ide o kožné ochorenie, ktoré spôsobuje červené, vločkovité, zatvrdnuté škvrny na koži pokryté striebristými šupinami. Škvrny sa zvyčajne objavujú na lakťoch, kolenách, pokožke hlavy a dolnej časti chrbta, ale môžu sa vyskytnúť kdekoľvek na tele. Väčšina pacientov trpí iba začervenanými fľakmi, ale v niektorých prípadoch môžu byť miesta aj svrbivé alebo bolestivé.

Agónia malého dievčatka (9):
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ochorenie postihuje obe pohlavia, či už mužov alebo ženy. Závažnosť psoriázy sa líši od prípadu k prípadu. U niektorých ľudí spôsobuje iba menšie podráždenie, pre ostatných môže mať zásadný vplyv na kvalitu ich života. Zvyčajne však zahŕňa obdobia bez príznakov či s menšími príznakmi, po ktorých nasleduje obdobie s príznakmi závažnejšími.

Treba upozorniť, že psoriáza nie je nákazlivá. Nespôsobujú ju baktérie, ani vírusy. Nemôžete ju od niekoho "chytiť", ani sa ňou nakaziť.

Viac o téme: PsoriázaRanee Boonrung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu