Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda nehorázne zvýšila ceny za lieky, ľudia sa vynašli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KÁHIRA - Ekonomická kríza a vysoké ceny liekov nútia Egypťanov, aby stále častejšie siahali po bylinných prípravkoch. Klasické lieky si najmä tí chudobnejší nemôžu dovoliť. V káhirskej štvrti Basatín, ktorá je domovom chudobnejších obyvateľov egyptskej metropoly, tak obchod s bylinami len prekvitá. Možno v ňom nájsť všetko od medu a zázvoru až napríklad po seno pre ťavy. Pred obchodíkom, ktorý na mieste stojí už desiatky rokov, sa tvorí fronta asi dvanástich miestnych.

Hnev a šok v Egypte: Otrasné FOTO, muža na vozíku našli mŕtveho pred nemocnicou

Egyptské apatieky tvrdia, že zaznamenali 70 až 80-percentný nárast tržieb v dôsledku ekonomických reforiem, ktoré zasiahli farmaceutický trh a zvýšili ceny radu bežne užívaných a niekedy životne dôležitých liekov.

Egyptská vláda oznámila, že ceny liekov sa budú naďalej zvyšovať. V prípade tých egyptských liekov by rast mohol predstavovať až 15 percent, liečivá zo zahraničia môžu byť až o 20 percent drahšie, uviedla agentúra Reuters.

Majiteľ apatieky Samy Áttár, ktorého priezvisko v arabčine znamená apatiekár, tvrdí že znalý lekárnik dokáže nahradiť takmer všetky liečivá, ktoré nie sú určené na liečbu nevyliečiteľných ochorení.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Rovnako ako lekáreň je Áttárov obchod vybavený mnohými nádobami a priehradkami. Namiesto liekov v sebe však skrývajú rôznofarebné byliny. Každá z nich vraj vie vyliečiť iné ochorenie.

Zákazníci Áttárovi opíšu svoje zdravotné problémy a on im vzápätí na mieru namieša zmes liečivých bylín a korenín. Býva to pre nich výhodnejšie ako klasické lieky, ktoré sú zakúpené v lekárni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu