Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Predtým bezmenný utečenec, dnes hviezda: Z poslíčka pizze hercom v Hollywoode

Jay Abdo na prechádzke po Hollywoode Zobraziť galériu (4)
Jay Abdo na prechádzke po Hollywoode (Zdroj: youtube/cbc news)

LOS ANGELES - Banálny hollywoodsky príbeh, v ktorom herec bez práce živorí ako poslíček rozvážajúci pizzu a sníva o úlohe, ktorá z neho urobí hviezdu. Sýrčan Jay Abdo býval jednou z najväčších celebrít na Blízkom východe, avšak kvôli sýrskej vojne sa stal bezmenným utečencom v Los Angeles a rozvoz pizze bol jeho zdrojom obživy.

V čase slávy sa nemohol ukázať na ulici žiadneho blízkovýchodného mesta bez toho, aby ho obliehal dav fanúšikov. Keď sa išiel niekam najesť, dostával jedlo zadarmo. Päťdesiatštyriročný Abdo hral v 43 filmoch a vo viac ako tisíc dieloch televíznych seriálov. Ľuďom sa páčilo nielen jeho herectvo, ale aj ochota deliť sa o svoje názory. "Žil som si dobre. Ľudia ma mali radi na plátne aj v diskusných reláciách, kde som hovoril, čo si myslím." 

V Sýrii, kde ho poznajú pod jeho pôvodným menom Džihád Abdú, sa preslávil hlavne rolou v televíznom seriáli Báb a-Haram (Susedova bránka). Každý z dielov videlo na Blízkom východe až 50 miliónov divákov. 

Predtým bezmenný utečenec, dnes
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/cbc news)

Abdova cesta do Hollywoodu odštartovala v roku 2011, keď sa začali v Sýrii stupňovať protirežimné protesty podobne ako predtým v Tunisku alebo Egypte. Jeho žena je maliarka a právnička Fádija Affášová. Pracovala na sýrskom ministerstve kultúry, ale musela sa vysokého postavenia vzdať, pretože sa nechala pristihnúť počas cesty do Francúzska na stretnutí s opozíciou. Odišla študovať verejnú správu na univerzitu do Minnesoty a po dokončení sa chcela vrátiť do Sýrie. Do problémov sa ale dostal doma aj Abdo, pretože odmietol niekoľko pozvaní na zhromaždenie a televízne diskusie, kde mal podporiť prezidenta Bašára Asada. Veci sa zhoršili, keď v Bejrúte poskytol rozhovor denníku Los Angeles Times, v ktorom obvinil sýrsku tajnú službu z mučenia a korupcie. Keď sa potom vrátil do Sýrie, vyhrážali sa mu neznámi ľudia, rozbíjali mu okná auta a bol niekoľkokrát vyzvaný, aby sa verejne Asadovi v televízii ospravedlnil. Mnoho z jeho priateľov bolo zatknutých, ďalší sú nezvestní. V októbri 2011 sa preto rozhodol nechať za sebou všetok majetok a odísť za ženou do Minneapolisu. Manželia požiadali o azyl a odišli do Los Angeles, aby sa Jay mohol pokúsiť pracovať vo svojej profesii. 

Predtým bezmenný utečenec, dnes
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/cbc news)

"Mnohých ľudí, s ktorými som sa stretol, šokovalo, že sa volám Džihád. Netušili, že ma pomenovali po kresťanskom právnikovi, ktorý bol rodinným priateľom," vysvetlil Abdo, prečo sa radšej premenoval na Jaya. Ani zmena mena mu ale nepomohla a nejaký čas živoril v situácii, keď mal na deň tri doláre. Až po viac ako roku sa im podarilo nájsť prácu - žena sa zamestnala ako floristka a Abdo ako poslíček, takže mali týždenne tristo dolárov. 

Predtým bezmenný utečenec, dnes
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/cbc news)

Hollywoodsky šťastný koniec prišiel po tom, ako Werner Herzog Jaya obsadil po boku Nicole Kidmanovej a Jamesa Franca do filmu Queen of the Desert. Film o britskej archeologičke Gertrúde Bellovej má byť uvedený do kín na jar. "Všetky scény, ktoré som nakrútil, som bol po boku Nicole. Nedokážem vyjadriť svoju vďaku. Je ohromne láskavá, profesionálna a má dobré srdce. Je múdra a bystrá. A navyše ma od prvej minúty podporovala." 

Abdo, ktorému sa hovorí sýrsky Kevin Spacey, sa potom objavil v televíznom seriáli Patriot a tiež v krátkom filme Bon Voyage švajčiarskeho režiséra Marka Raymonda Wilkinsa. Táto snímka bola vybraná do užšieho zoznamu nominácií na Oscara. Vlani Abdo hral aj s Tomom Hanksom vo filme Hologram pre kráľa o podnikateľovi, ktorý sa snaží obchodovať v Saudskej Arábii. Pri pohľade na situáciu v Sýrii päť rokov po svojom úteku si Abdo nie je tak istý, či sa vráti domov. "Hollywood nebol mojím cieľom, neplánoval som sa sem dostať. Doviedol ma sem osud," dodal Jay. 

Viac o téme: HollywoodVojna v sýriiJay abdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu