Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odhalili tajnú zbraň Thatcherovej: Drobnosť z nej urobila legendu

Margaret Thatcherová
Margaret Thatcherová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Hlas bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej býval výrazný, a jej autoritatívny tón sprevádzal zásadné premeny britskej politickej scény. Teraz sa podarilo odhaliť tajnú zbraň stojacu za jej schopnosťou hovoriť s takým dôrazom a silou - obyčajné pastilky proti kašľu, napísal denník The Daily Telegraph.

Kurátori v Múzeu Victoria & Albert, ktorí pripravovali k vôbec prvému verejnému vystaveniu zbierku oblečenia Thatcherovej, objavili dve malé pastilky proti kašľu v saku, ktoré na sebe mala na konferencii Konzervatívnej strany v roku 1987 v Blackpoole. Identifikovali ich ako cukríky Nipits, obľúbenú značku uvedenú na trh v roku 1921 so sloganom: "Rozjasní hlas a vyčistí hrdlo."

Než sa v roku 1975 stretla s Tedom Heathom o vedení strany, podstúpila Thatcherová hlasový tréning, aby jej hlas neznel tak vysoko a kŕčovito, ale naopak bol dominantnejší a pevnejší. Táto skutočnosť bola známa, ale už menej sa všeobecne vedelo o slabosti Thatcherovej pre krčné pastilky ako prostriedok, ako upokojiť hlas počas početných rečníckych vystúpení.

Claire Wilcoxová, kurátorka oddelenia módy múzea, uviedla: "Bolo to neuveriteľné prekvapenie nájsť tie drobučké tabletky vo vrecku saka jedného z najkultovnejších kostýmov barónky Thatcherovej. Najskôr sme si neboli istí, čo to je, ale po ďalšom skúmaní kolega z katalógového oddelenia Daniel Milford - Cottam zistil, že išlo o pastilky proti bolesti hrdla Nipits. "

"Ako človek, ktorý musel prednášať veľa verejných prejavov - a vždy hovoriť veľmi zreteľne - sa barónka Thatcherová musela starostlivo starať o svoj hlas. Tento objav nám poskytuje úžasný pohľad na osobu skrytú za oným kostýmom," dodala. "Teraz poznáme tajomstvo za tým výrazným, dôverne známym hlasom."

Mentolovo-sladké drievka pastilky sa našli vo vrecku modrého vlneného kostýmu od jedného z jej obľúbených návrhárov, firmy Aquascutum. Ten istý oblek na sebe mala v roku 1987, keď išla odovzdať svoj hlas vo všeobecných voľbách, v ktorých zvíťazila. Išlo o jej tretie víťazstvo v rade.

Tento kostým je jedným z troch oblekov a jedného klobúka, ktoré Thatcherová nosila a ktoré teraz vystavujú v módnej galérii múzea. Ide o časť kolekcie šiestich oblekov, ktoré múzeu tento rok venovali jej potomkovia Mark Thatcher a Carol Thatcherová, a vnúčatá Michael a Amanda Thatcher.

Vystavuje sa tiež na zákazku šitý brokátový kostým a taftový operný plášť s vlečkou, ktorý pre Thatcherovú navrhla Marianne Luisa. Thatcherová si ho obliekla na banket londýnskeho starostu v roku 1988.

A ďalším z vystavených odevov je kostým z vlneného krepu vo fuchsiovo ružovej farbe od módneho návrhára Tomasza Starzewskiho, ktorý mala v marci 2004 na recepcii v Buckinghamskom paláci. Túto farbu mal najradšej jej manžel Denis Thatcher.

V kolekcii nechýba ani čierny hodvábny klobúk s perami a tylom s drobnými zamatovými bodkami, ktorý mala v roku 2003 na pohrebe svojho manžela. A znovu si ho Thatcherová nasadila počas pohrebu amerického prezidenta Ronalda Reagana v nasledujúcom roku.

"Ako mocná žena v prevažne mužskom prostredí používala Thatcherová svoju garderóbu ako strategický nástroj na posilnenie sebadôvery a presadenie svojej autority," dodala Wilcoxová. "Jej voľba odevov odhaľuje nielen zásadné aspekty o nej ako človeku, ale kontext, v ktorom si ich obliekala, odráža zásadné okamihy spoločenskej a politickej histórie konca 20. storočia."

Viac o téme: Margaret Thatcherová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu