Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dnes oslavujeme Mikuláša: Viete ale, kto to bol? Potomok bohatých kresťanov, príbeh jeho života

Tradícia Mikuláša je silne zakorenená aj na Slovensku Zobraziť galériu (2)
Tradícia Mikuláša je silne zakorenená aj na Slovensku (Zdroj: TASR)

DEMRE - Kresťania si 6. decembra pripomínajú pamiatku Mikuláša, biskupa z tureckej Myry (dnes Demre), ktorý sa narodil okolo roku 280 v Turecku, kde aj 6. decembra 345 zomrel. Svätý Mikulášg sa preslávil štedrosťou, ako obranca viery a záchranca nespravodlivo obvinených. Dodnes je tento asi najznámejší svätý uctievaný okrem iného ako ochranca námorníkov, obchodníkov, pútnikov či detí a ako patrón Ruska, Lotrinska aj niekoľkých miest, napríklad Amsterdamu či talianskeho Bari.

Mikuláš sa narodil do rodiny bohatých kresťanov a po smrti svojich rodičov veľkú časť majetku rozdal chudobným. Už ako mladík sa stal biskupom v Myre, kde aj okolo roku 345 zomrel a bol pochovaný. V 11. storočí, keď sa v regióne začali rozpínať seldžuckí turci, previezli jeho pozostatky talianski námorníci do talianskeho prístavu Bari. Najviac kostolov sv. Mikuláša je tak aj dnes v prístavných mestách. Najznámejší je v Amsterdame, kde sa už od stredoveku 6. decembra usporadúvajú slávne púte. 

O Mikulášovom živote sa traduje mnoho legiend. Podľa tej naznámejšej zachránil pred nevestincom tri dcéry chudobného otca s tým, že im vhodil v noci oknom do izby tri mešce zlatých. Mikulášov kult sa postupne rozšíril po celej oblasti pôsobenia gréckej cirkvi a neskôr aj do slovanských krajín, do Európy i Ameriky. 

Dnes oslavujeme Mikuláša: Viete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

V predvečer sviatku svätého Mikuláša, ktorý sa pripomína 6. decembra, dodnes v niektorých krajinách chodia po domoch skupinky ľudí prezlečených za Mikuláša, anjela a čerta, aby deti trochu postrašili a potom ich obdarovali nejakými maškrtami. V Holandsku, kde je mikulášska tradícia najsilnejšia, Mikuláš pod menom Sinter Klaas prichádza z mora a deťom rozhadzuje cukrovinky a ovocie. Odtiaľ sa v 13. storočí táto tradícia rozšírila cez Nemecko až k nám. Svätý Mikuláš sa stal predobrazom amerického Santa Clausa či nemeckého Weihnachtsmanna. 

Viac o téme: Mikuláš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu