Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Viete, po kom je pomenovaná najvyššia hora sveta? TOTO je muž, ktorý si to zaslúžil

Mount Everest Zobraziť galériu (3)
Mount Everest

LONDÝN/PRAHA - Muž, ktorého meno nesie najvyšší svetový vrchol, zomrel pred 150 rokmi, 1. decembra 1866. Sir George Everest bol britský vojak a významný geodet. Práve jeho skúmanie viedlo k tomu, že Sagarmatha či Ču-mu-lang-ma, ktorú pomenoval vo svojich mapách Peak XV (Vrchol 15), bola identifikovaná ako vôbec najvyššia hora na Zemi. Až v roku 1953, sa na vrchole Mount Everestu ocitli prví ľudia.

Horolezec Vlado Štrba vyvrátil mýty o Evereste: Teplota môže vystúpiť aj na 40 stupňov Celzia

George Everest (narodil sa 4. júla 1790) pochádzal z malého mestečka Crickhowell v južnom Walese. V roku 1823 bol vo funkcii generálneho inšpektora vyslaný, aby pre britské impérium skompletizoval mapy indického subkontinentu.

Mount Everest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Práca na tomto zadaní, ktoré vraj plnil s veľkou starostlivosťou aj novátorským zápalom, mu zabrala celé štvrťstoročie života. Jeho skúmanie výrazne prispelo k poznaniu miestnej geografie.

S nápadom pomenovať po Everestovi Vrchol 15 prišiel jeho nasledovník vo funkcii Andrew Waugh, ktorý si svojho predchodcu nesmierne vážil.

George Everest
Zobraziť galériu (3)
George Everest  (Zdroj: Wikipedia)

George Everest bol za svoj životný prínos v roku 1861 povýšený do šľachtického stavu a o štyri roky neskôr (teda rok pred jeho skonom) po ňom bola pomenovaná 8848 m vysoká hora v centrálnej časti Himalájí na hraniciach Číny a Nepálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu