Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stroskotanec prežil v člne na mori 14 mesiacov: Aby prežil, údajne zjedol svojho kamaráta

José Salvador Alvarenga ešte ako stroskotanec Zobraziť galériu (5)
José Salvador Alvarenga ešte ako stroskotanec (Zdroj: Youtube/HLN)

MADRID - Dlhoročné rybárske skúsenosti, viera v Boha, ale aj plastový odpad v oceáne pomohli pred troma rokmi mladému mužovi zo Salvadoru prežiť 14 mesiacov v bárke na šírom mori. Rozpráva o tom kniha, ktorú stroskotanec José Salvador Alvarenga teraz predstavil v Madride a o ktorej informoval španielsky denník ABC.

Traja stroskotanci takmer prišli o život: Zachránil ich unikátny nápad, zbadali ho piloti

Posledná kapitola strastiplnej Odysey tohto teraz 41-ročného muža však ešte nie je uzavretá. Na mori totiž pôvodne nebol sám. Jeho mladší kamarát, Mexičan, zomrel po niekoľkých týždňoch plavby. Vraj preto, že odmietal ďalej jesť surové mäso rýb, vtákov a korytnačiek. Kvôli jeho smrti sa pozostalí s Alvarengom súdia o milión dolárov (cca 950-tisíc eur), obviňujú ho totiž, že Ezequiela Córdobu zjedol, aby prežil.

Stroskotanec prežil v člne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/HLN)

V knihe nazvanej Salvador, ktorú napísal americký novinár Jonathan Franklin, sa čitatelia okrem iného dozvedia, že prvých niekoľko týždňov pili stroskotanci krv čajok a korytnačiek či vlastný moč. Až neskôr sa Alvarenga naučil chytať dažďovú vodu, ktorú uchovával vo viac ako 70 plastových fľašiach nájdených v oceáne.

Alvarenga je presvedčený, že by neprežil, keby nemal 15 rokov skúseností, ktoré získal ako rybár na mori. Modlil sa tiež k Bohu, aby ho nenechal umrieť od hladu. Niekoľkokrát vraj pomýšľal na samovraždu.

Stroskotanec prežil v člne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Svoje zážitky sa rozhodol rozprávať preto, aby dal ľuďom silu s psychickými problémami bojovať. "Ak len jediný človek s depresiami nespácha samovraždu vďaka prečítaniu môjho príbehu, budem považovať knihu za úspech," povedal agentúre EFE salvádorský stroskotanec.

José Salvador Alvarenga
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Osudným dňom v živote Alvarenga bol 17. november 2012, kedy vyplával na svojej bárke z mexického pobrežia štátu Chiapas na lov žralokov. Zaskočila ho ale búrka, v ktorej sa mu pokazil motor, a tak sa jeho loďka ocitla ďaleko od pevniny v Tichom oceáne. Až v januári 2014 ho more vyplavilo na takmer 13.000 kilometrov vzdialenom atole Ebon, ktorý je súčasťou Marshallových ostrovov.

Stroskotanec prežil v člne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mnohí Alvarengovi neveria, že prežil v oceáne toľko mesiacov. Tiež novinár Franklin vraj mal spočiatku pochybnosti o pravdivosti príbehu. Tie sa ale rozplynuli, čím viac so Salvadoranom hovoril a spoznával jeho samotného aj jeho priateľov a známych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu