Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dedinčanov vyľakal záhadný objekt: Čo to je? Z neba spadlo obrovské monštrum na FOTO!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

NEIPYIJTO - Veľký kovový predmet spadol z neba v severnej Barme. Špekuluje sa o tom, že by mohlo ísť o časť čínskej nosnej kozmickej rakety, ktorá by zvyčajne mala spadnúť do mora či do neobývanej oblasti. Napísal o tom v piatok spravodajský server BBC s odvolaním sa na barmské štátne médiá.

VIDEO Obrovský kráter šokoval vodičov: Priamo pred ich očami sa cesta prepadla do hlbín

Udalosť by mohla súvisieť s vyslaním čínskej družice. V stredu Čína odpálila raketu Dlhý pochod 11 z kozmodrómu Ťiou-čchüan, na ktorej bol pokusný satelit.

Neznámy objekt dopadol v Barme v blízkosti nefritového lomu, má tvar valca a je 4,5 metra dlhý a 1,2 metra široký. Iný kus kovu, na ktorom boli čínske znaky, zničil strechu neďalekého domu. Žiadne zranenia však nikto nenahlásil.

Tamojší obyvatelia tvrdia, že počuli hlasný zvuk predtým, ako objekt dopadol na zem. Podľa bezpečnostných úradov sa predmet kotúľal asi 50 metrov, zastavil sa až v bahnitej časti lomu. Úrady však zatiaľ objekt neidentifikovali.

"Mali sme strach, že ide o explóziu," povedal denníku The Myanmar Times dedinčan Kou Maun Mjou. "Zo začiatku sme si mysleli, že prepukli boje. Vplyvom explózie sa roztriasli domy. Videli sme, ako z našej dediny stúpa dym," vysvetlil. Dodal, že vzduch v okolí dopadu bol štipľavý.

Barmský denník The Global New Light tvrdí, že by mohlo ísť o kus satelitu či časť motora lietadla alebo rakety. Podľa spravodajcu BBC predmet mal tvar a veľkosť, ktorá poukazovala na to, že išlo o časť viacstupňovej rakety, ktorej nosné články sa po odpale od rakety oddelia.

Peking má ambiciózny vesmírny program, ktorého záber postupne rozširuje. Po niekdajšom Sovietskom zväze a po Spojených štátoch sa Čína v roku 2003 stala len treťou krajinou sveta, ktorá dokázala vlastnými silami vyniesť na obežnú dráhu človeka. Začiatkom novembra Čína vyslala svoju najschopnejšiu nosnú raketu Dlhý pochod 5, ktorá v nasledujúcich desiatich rokoch umožní náročné misie, vrátane cesty na Mars.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu