Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z bifľošky modelka

Kniha Šprtka Zobraziť galériu (2)
Kniha Šprtka (Zdroj: PR, Ipark)

Poznáte príbeh o škaredom káčatku? Určite áno a priznajme si, aspoň raz za život sme sa s ním stotožnili. Akosi podobne sa cíti aj Harriet. Nie je žiadna krásavica a okrem toho... JE ŠPRTKA! Čiže bifľoška, čo všetko vie, stále je zahrabaná v knihách a neustále sa potrebuje „rozvíjať“. Lebo ju to baví. A ju to naozaj baví...

Humorná fikcia Šprtka mala obrovský ohlas a v roku 2013 sa na rebríčku debutovej literatúry young adult vo Veľkej Británii držala poriadne dlho. Preložili ju do 26 jazykov a získala aj prestížnu Waterstones Children´s Book Prize.

Takže skôr ako sa pustíte do čítania Šprtky, mali by ste o nej vedieť tieto fakty:

1. JEJ MAMA ZOMRELA
Pri týchto slovách sa väčšina ľudí zahľadí na oblohu a začne mrmlať o daždi, no mama zomrela, keď mala tri dni, takže ju vníma skôr ako knižnú postavu. Pozná ju iba z príbehov iných ľudí. 

2. MÁ NEVLASTNÚ MAMU
Volá sa Annabel. Vydala sa za jej tatka, keď Harriet mala sedem rokov, žije a je to právnička. (Neverili by ste, ako často sa o tom s jej otcom hádajú. „Ešte stále žijem,“ zvrieskne Annabel, na čo tatko odsekne: „Koho chceš oklamať? Veď si právnička!“)

3. TATKO ROBÍ V REKLAME
 („Niežeby bol v reklamách,“ zdôrazňuje Annabel na každom večierku. „On tie reklamy píše...“)

4. JE JEDINÁČIK
Vďaka rodičom nemá súrodencov, s ktorými by sa hádala v aute.

5. NAT VRAVÍ, ŽE JE JEJ NAJLEPŠIA PRIATEĽKA
... hoci Harriet jej už niekoľkokrát zdôraznila, že toto označenie nie je potrebné. Je totiž jej jediná priateľka.

6. NAT JE NÁDHERNÁ
V detstve ju ľudia chytali za bradu a vyhlasovali: „To je ale krásavica! Tá ešte poláme veľa sŕdc,“ akoby ich nepočula a v duchu sa nerozhodovala, kedy je načase začať.

7. HARRIET NÁDHERNÁ NIE JE 
A aj napriek tomu sa stane hviezdou modelingu. Ako veľmi to otrasie jej priateľstvom, jej rodinou i ňou samou sa dočítate v novom YOLi príbehu ŠPRTKA. Odporúčame všetkými desiatimi!

Autorka Holly Smalová je britská spisovateľka. V pätnástich ju nečakane objavila známa londýnska modelingová agentúra, a tak ďalšie dva roky strávila padaním na móle, červenaním sa a ničením všetkého, čo sa už nedalo nahradiť. Keď vyštudovala anglickú literatúru na univerzite v Bristole, pričom sa špecializovala na Shakespearove diela, skončila s modelingom a vydala sa na spisovateľskú dráhu. Vystriedala viacero profesií, vyučovala angličtinu v Japonsku a veľa cestovala.

Prečítajte si krátky úryvok zo Šprtky:

Volám sa Harriet Mannersová a som šprtka.
            Viem to, lebo som si to práve prečítala v slovníku. Označila som bodkou každý symptóm, čo znie povedome, a zdá sa, že mám všetky. Pravdupovediac ma to vôbec neprekvapuje. Naznačuje to aj fakt, že mám na nočnom stolíku slovník a vedľa neho pravítko a ceruzku s logom Prírodovedného múzea, aby som si mohla úhľadne podčiarknuť všetky zaujímavé slová.
            Navyše mám na školskej taške veľký červený nápis ŠPRTKA. Už odvčera.
            Pravdaže, nejde o moje dielo. Keby som sa rozhodla počmárať svoj majetok, vybrala by som si duchaplný citát z dobrej knihy či zaujímavý, neveľmi známy fakt. A určite by som nepoužila červenú fixku, skôr čiernu, modrú alebo zelenú. Neobľubujem červenú, aj keď je to farba s najväčšou vlnovou dĺžkou, ktorú je ľudské oko schopné rozpoznať.
            Neviem naisto, kto sa rozhodol popísať mi tašku (hoci mám isté podozrenie), no samotné písmená sú takmer nečitateľné. Páchateľ asi nedával pozor, keď nám pred týždňom na angličtine vraveli, že písmo je veľmi dôležitý spôsob sebavyjadrenia. Mne to však vyhovuje – ak totiž nájdem fixku s rovnakým odtieňom, s trochou šťastia sa mi podarí dopísať medzi P a R písmeno O. Budem sa tváriť, že ide o prejav mojej tipovacej vášne.
           Nemám rada stávkové kancelárie, ale to sa nik nedozvie.
           Podstatné je, že moja taška, anonymný pisateľ i výkladový slovník sa zhodujú v jednom – som šprtka.
            Viete, že „šprtka“ je odvodené od slova spìrti, čo znamená kopať nohou?
            Presne tak. Čosi také vedia len šprti.
            Tomu sa vraví irónia.

Novinka pre deti s názvom Šprtka je už v predaji v internetovom obchode iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Šprtka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu