Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Magnetický štít Zeme je vraj oslabený: Vedci varujú, môžeme byť bezbranní voči radiácii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

LONDÝN/DILLÍ - Negatívne zmeny v magnetickom štíte by mohli zanechať Zem zraniteľnou voči kozmickému žiareniu. Z analýzy dát z teleskopu GRAPES-3 v Ooty v Indii došli odborníci k záveru, že magnetosféra sa dostala v posledných rokoch pod takú ťažkú paľbu, že zoslabla.

Varovanie ľudstvu: Skaza zo Slnka príde kedykoľvek, budeme mať len 12 hodín!

Dňa 22. júna 2015 nastal masívny výbuch galaktických kozmických lúčov, ktoré zasiahli zemský magnetický štít na dve hodiny. Zhruba 40 hodín pred tým, než bola Zem bombardovaná kozmickým žiarením, vyvrhlo Slnko obrí mrak plazmy, ktorý spôsobil, že magnetosféru zasiahlo vysoké energetické žiarenie rýchlosťou okolo 2,5 milióna km/h.

Slnečná búrka vyvolala následne výpadok rádio signálu v Severnej a Južnej Amerike, avšak až teraz boli vedci schopní pochopiť úplný rozsah škôd, ktoré má na svedomí tento úkaz. Vedci z Tata Institute of Fundamental Research v Indii spustili niekoľko simulácií založených na údajoch z ďalekohľadu a zistili, že magnetosféra v ten deň na chvíľku "praskla".

Magnetický štít Zeme je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Je znepokojujúce, že útok bol taký intenzívny, že sa magnetosféra zmrštila z 11 iba na štvornásobok polomeru Zeme. Tím vo svojom výskume zverejnenom v Physical Review Letters tvrdí, že búrka bola taká silná, že sa jej podarilo "prekonfigurovať" magnetický štít a otvoriť malé trhliny v prvej obrannej línii Zeme, čo môže mať nebezpečné následky pre budúcnosť.

"Výskyt tohto výbuchu tiež znamená dvojhodinové oslabenie ochranného magnetického štítu Zeme počas tejto udalosti. Znamená to prechodné oslabenie zemského magnetického štítu a môže indikovať záchytné body pre lepšie porozumenie budúcim superbúrkam, ktoré by mohli ochromiť moderné technologické infraštruktúry na Zemi, a ohroziť životy astronautov vo vesmíre," napísali podľa portálu express.co.uk odborníci.

Viac o téme: SlnkoMagnetický štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu