Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prestrelka, ktorá vstúpila do dejín: Tvárou v tvár stáli odvekí nepriatelia a pasáci prostitútok

Herci znázorňujú účastníkov prestrelky Zobraziť galériu (3)
Herci znázorňujú účastníkov prestrelky (Zdroj: SITA/AP)

TOMBSTONE - Arizonské mestečko Tombstone sa zapísalo do dejín 26. októbra 1881, kedy sa v jeho uliciach odohrala jedna z najslávnejších prestreliek Divokého západu. Tvárou v tvár vtedy stáli dlhodobí nepriatelia, na jednej strane bratia Earpovci s priateľmi a proti nim zástupcovia rodinných klanov McLauryovcov a Clantonovcov.

A nikto z nich nebol svätec, účty si v ono osudné popoludnie vybavovali vlastne pasáci prostitútok so zlodejmi dobytka. Kto vytiahol prvý zbraň, sa už asi nikdy nepodarí zistiť; preživší strelci aj očití svedkovia prifarbili svoje výpovede podľa svojich záujmov.

Prestrelka, ktorá vstúpila do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Isté však je, že po minúte streľby, vedenej na necelé dva metre, zostali ležať v prachu cesty traja z protivníkov bratov Earpovcov. Tí síce z prestrelky vyviazli, neskôr sa z nej ale zodpovedali pred súdom, ktorý ich oslobodil. 

Pištoľ, ktorou mal Wyatt strieľať
Zobraziť galériu (3)
Pištoľ, ktorou mal Wyatt strieľať  (Zdroj: SITA/AP)

Osudu ale úplne neunikli; najprv výstrel zmrzačil Virgila a polroka po prestrelke zabili zo zálohy Morgana Earpa. Najznámejší z bratov Wyatt sa za to kruto pomstil, keď rozstrieľal niekoľko ľudí, ktorých podozrieval z útokov na svoju rodinu. Zvyšní Earpovci sa nakoniec presťahovali do Nového Mexika, kde spokojne dožili. 

Wyatt Earp
Zobraziť galériu (3)
Wyatt Earp  (Zdroj: SITA/AP)

Pomerne tuctová historka z ospalého mestečka by možno upadla do zabudnutia, keby jej slávu neoprášili filmári. Prestrelka pri ohrade O. K. Coral sa za tie roky objavila na plátne mnohokrát, hlavné úlohy stvárnili napríklad Henry Fonda, Burt Lancaster, Kurt Russell či Kevin Costner. 

Viac o téme: PrestrelkaDivoký západTombstoneWyatt earp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu