Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrad vyrieši všetky problémy: Kontroverzná šamanská tradícia vyvoláva z hrobu mŕtvych

Obrad Len Dong Zobraziť galériu (2)
Obrad Len Dong (Zdroj: youtube/Nguyễn Tuấn Cameraman)

HANOJ - Choroby, stres, rodinné problémy ... Všetky problémy Vietnamcov vyrieši Len Dong. Táto šamanská tradícia, zakázaná za francúzskych kolonialistov a potom za komunistického režimu, si získava znovu popularitu, píše agentúra AFP.

Kontroverzná svadba dvoch rehoľných sestier: Pre lásku sa vzdali všetkého, čomu sa zasvätili

Pri týchto dlhých obradoch, ktorých dátum sa starostlivo volí tak, aby hviezdy boli naklonené, prichádzajú duchovia mŕtvych, aby ovládli médium, ktoré striedavo tancuje a spieva v rytme hudby. Médium je často v tranze a útočí na neviditeľného nepriateľa mečom.

"Keď som médiom, mám dojem, že ma ktosi necháva preniknúť do srdca každej veci, každého slova, ktoré vyslovím, do každého môjho hnutia. Nie som už sama sebou," vysvetľuje profesionálna šamanka La Thi Tam.

Pri obrade, ktorý sa koná v jej malej kaplnke, neustále mení oblečenie, klobúky a doplnky v živých farbách. Kaplnka je plná vonných tyčiniek a obetných darov a pripomína atmosféru budhistických chrámov tejto krajiny juhovýchodnej Ázie, kde prežíva viera v moc šamanov.

Len Dong oficiálne zakázali komunistické úrady až do 80. rokov minulého storočia. Táto prax však prežívala v ilegalite. Koncom 80. rokov začali byť obmedzenia pozvoľna rušené a dnes túto prax úrady tolerujú.

Obrad vyrieši všetky problémy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/Nguyễn Tuấn Cameraman)

Táto starobylá obyčaj má korene v 13. storočí. Podľa dielka Nguyen Ngoc Maiho o obradoch spočíva Len Dong v tom, že sa vyvolávajú duchovia zomrelých pomocou živých osôb, aby sa tak spojila minulosť s prítomnosťou.

Päťdesiatročná La Thi Tam prevádzkuje Len Dong už asi 15 rokov, potom, čo ju podľa jej rozprávania v spánku prenasledoval jeden duch. Potom bola mesiac chorá, nemohla jesť a stávalo sa jej, že kráčala okolo svojho domu a prednášala neznáme slová.

Začala Len Dong prevádzkovať bez toho, aby čokoľvek povedala svojmu manželovi. "Veda je vynikajúca vec, ale duch Len Dong je čosi nevyspytateľné, ​​čo sa nedá vysvetliť, ani si predstaviť," vyhlasuje vo svojom malom kláštore. "Po obrade sa cítim šťastná, cítim, že som urobila dobré veci," zveruje sa.

"Moje tri deti prevádzkujú Len Dong," uvádza Dao Thi Huong, ktorá je tiež šamanka. Bola presvedčená, že jej deti zdedili po predkoch nešťastný osud a že čoskoro zomrú. "Mala som veľký strach. Keby sa nepodieľali na obradoch, boli by mŕtve," hovorí. Vo Vietname vládne kult predkov, ktorý je tu povýšený na náboženstvo.

Podľa vedcov môže táto prax pomáhať osobám s intenzívnym stresom alebo s menšími psychickými problémami. Len Dong je však kontroverzný. "Tí, ktorí to nechápu, by si mohli myslieť, že som blázon," hovorí ďalší adept obradu Dong Nguyen Thanh Tung. "Nikdy som si nepomyslel, že budem tieto obrady raz praktizovať. Usudzujem však, že som vo svojom minulom živote musel byť synom národného hrdinu," vyhlasuje.

Viac o téme: Len Dong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu