Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chyba lekárov ho pripravila o plnohodnotný život: Desaťročia žil na vozíku, pritom mohol chodiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vyšetrenie.sk)

LISABON - Nesprávna diagnóza vie zničiť človeku celý život. Muž pochádzajúci z Portugalska o tom vie svoje. Kvôli zlej diagnostike lekárov strávil 43 rokov svojho života na invalidnom vozíku.

Rufino Borego má dnes 61 rokov. V jeho 13 rokoch mu v lisabonskej nemocnici diagnostikovali nevyliečiteľnú svalovú dystrofiu, ktorá ho pripútala na vozík. V roku 2010 sa ale pri neurologickej prehliadke ukázalo, že 43 rokov strávených na invalidnom vozíku bolo úplne zbytočných. 
 
V skutočnosti nešlo v jeho prípade o také vážne ochorenie. Nové vyšetrenia a diagnostika preukázali, že išlo o ochorenie, ktoré oslabuje svaly, konkrétne o myasténiu. Je to ojedinelé ochorenie, ktoré sa dá jednoducho liečiť užívaním liekov na astmu. 
 
Trvalo iba rok a Rufino sa dokázal postaviť na nohy a prejsť do svojej obľúbenej kaviarne v susedstve. "Mysleli sme, že je to zázrak," povedala majiteľka kaviarne Manuela Mela do novín. Rufino je konečne vo svojich 61 rokoch schopný žiť plnohodnotný a normálny život. Jeho momentálny stav si vyžaduje iba dve fyzioterapeutické sedenia ročne.
 
Trvá na tom, že voči nemocnici, ktorá mu v minulosti určila zlú diagnózu, neprechováva žiadne negatívne emócie. Uznáva, že myasténia bola v roku 1960 v medicínskom odvetví veľkou neznámou. Jedno je ale isté a Rufino v tom má jasno. "Chcem môj život využiť naplno."
Viac o téme: VozíkNemocnicaMužLekárDiagnóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu