Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto ste o Československu možno ani netušili: Naša snaha o odhaľovanie tajomstiev vesmíru

Pozemný testovací exemplár družice Magion 1 v Observatóriu a telemetrickej stanici v Panskej Vsi
Pozemný testovací exemplár družice Magion 1 v Observatóriu a telemetrickej stanici v Panskej Vsi (Zdroj: wikimedia/packa)

PRAHA - Jedným z príspevkov českých a slovenských vedcov do snáh o odhalenie tajomstiev vesmíru bola pätica družíc Magion, z ktorých prvá bola vynesená na obežnú dráhu v roku 1978 a zanikla (zhorela v hustých vrstvách atmosféry) pred 35 rokmi, 10. septembra 1981.

Satelit zachytil ohromný prírodný úkaz na FOTO: Najväčšiu smrtiacu lavínu je vidno z vesmíru

Družicu Magion zostrojili pre výskum magnetosféry a ionosféry (odtiaľ názov) na základe využitia originálnej československej výskumnej metódy merania priestorovej štruktúry fyzikálnych javov pomocou dvoch alebo viacerých spolupracujúcich satelitov.

Magion 1 bola na obežnú dráhu okolo Zeme vypustená v rámci vesmírneho programu bývalých socialistických krajín Interkozmos z kozmodrómu Pleseck v severozápadnom Rusku nosnou raketou Kozmos 3M ako súčasť materskej geofyzikálnej družice Interkozmos 18, od ktorej sa o tri týždne neskôr oddelila.

Päťnásťkilogramová družica mala tvar kvádra s rozmermi 30 krát 30 krát 15 centimetrov, z ktorého vyčnievali jednotlivé senzory a antény.

Viac o téme: VesmírDružicaMagion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu