Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čistenie zubov vám môže zachrániť život: Strašidelné zistenie vedcov o rakovine

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Odborníci opäť potvrdili, že pravidelné čistenie zubov má svoje opodstatnenie. Ľudia, ktorí svojej ústnej hygiene venujú dostatok času aspoň dvakrát denne, predchádzajú chorobám. Dokonca môžu eliminovať jednu z najväčších hrozieb.

Najnovšia vedecká štúdia zverejnená v Cell Host & Microbe naznačuje, že aj čistením zubov sa dá predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva. Experti vysvetľujú, že baktérie v ústach, ktoré sa podieľajú na krvácaní ďasien, môžu cez krvné riečisko cestovať až do hrubého čreva a tam vyvolávať rakovinu či prispievať k rastu nádorov. Pri stovkách rakovinových buniek totiž vedci detekovali prítomnosť ústnych baktérií Fusobacterium.

Žena použila ústnu vodu na nohy: Takýto bol výsledok!

Vedci zatiaľ nevedia presne identifikovať, ako sa ústne baktérie dostávajú do hrubého čreva, ale predpokladajú, že to súvisí s krvácaním z ďasien. Tieto baktérie totiž obsahujú proteín, ktorý im umožňuje prenikať až do črevných rakovinových buniek. Na nádory či polypy sa dokážu „prilepiť“.

Príčina najrozšírenejšej rakoviny odhalená: Slováci, toto sa týka najmä vás

Vedci sa domnievajú, že by mohlo nové zistenie viesť k účinnejšej liečbe rakoviny. Ústne baktérie zhoršujú ochorenia ďasien, pretože okolo zubov vytvárajú akýsi film nabaľujúce ďalšie baktérie, ktoré ďasná nahlodávajú, spôsobujú ich zápal a vypadávanie zubov. Baktéria Fusobacterium sa podľa vedcov len zriedka vyskytuje v črevách zdravých jedincov.

Viac o téme: Čistenie zubov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu